– Jag är överväldigad. Tack så innerligt, sade hon vid prisceremonin på Bodens stadsbibliotek i lördags.
Mirja Unge debuterade 1998 med romanen "Det var ur munnarna orden kom". En roman som hyllades för hennes säregna, rytmiska språk och som belönade henne med Katapultpriset – ett pris som delas ut av Svenska Författarförbundet till en författare, prosaist eller lyriker som debuterat under föregående år. Och hon kom för att stanna på den svenska författarscenen. Mirja Unges författarskap har nämligen hyllats och prisats gång på gång. Det är därför smått rörande att se med vilken ödmjukhet och glädje hon tog emot Eyvind Johnsonpriset av Katarina Ask, ordförande i kultur, fritids- och ungdomsnämnden i Boden.
"För en virtuos förmåga att med ett nattsvart språkflöde skildra en tonårings såriga tillvaro i arbetarklassens mest brutaliserade skikt, men också hur orden och skrivandet kan innebära en flyktväg därifrån", lyder juryns motivering.
– "Jag går och lever" är en mörk roman om sexuella övergrepp i skolmiljö. Jag skrev den innan metoo-rörelsen drog igång efter att ha läst mina egna dagsanteckningar från skoltiden. Inget har egentligen förändrats men efter metoo finns ord för övergreppen, en medvetenhet i alla fall.
Mirja Unge, som själv är uppvuxen i en by i Hälsingland, placerar ofta sina berättelser i små hålor.
– Mina världar är fiktiva. Men visst, den lilla byn är en miljö jag är bekant med och känner igen Eyvind Johnsons beskrivningar av den klaustrofobiska känslan som uppstår i små byar där alla känner alla och har sina roller.
Hon beskriver tillblivelsen av "Jag går och lever" som tung och ensam. Och det handlar inte bara om att hon skriver långsamt med blyertspenna i kollegieblock
– Jag tillbringade min tid i denna mörka värld av övergrepp, där vuxenvärlden i stort abdikerat. Jag är själv uppvuxen på 1970-talet då föräldraskapet inte skulle vara auktoritärt. Vi barn fick forma mycket själva. Vuxna tog inte sitt ansvar. Det har uppehållit mina tankar.
De senaste åtta åren har Mirja Unge främst arbetat som dramatiker. Hon har skrivit pjäser för Riksteatern, Dramaten och Göteborgs stadsteater. Den senare skriver hon just nu en pjäs till.
– Jag gillar att skriva dialog och tycker dramatik är vansinnigt roligt att skriva. Dessutom ett plus för att det ger pengar än att skriva en roman, säger Mirja Unge.
Fotnot: Priset till författaren Eyvind Johnsons minne har delats ut av Bodens kommun sedan 1989. Priset är på 70 000 kronor och tilldelas ett svenskt prosaverk från de två senaste åren. Bland tidigare pristagare finns författare som Klas Östergren, Kerstin Ekman och Lotta Lotass.