– Undervisningen med "Sunderby pedagogiken" betonar särskilt ett undersökande förhållningsätt, processen och deltagarens personliga utveckling, säger Henny Kvamsdal, studierektor för utbildningen.
Konstskolan vid Sunderby folkhögskola har under decennier varit en väsentlig del av länets konstliv och har sedan 1963 bedrivit konstutbildningar med grundaren Roland Larssons devis; upptäcka, uppleva och ta ställning.
Nu visar skolan upp sig i Regionhuset med ett axplock av vilka olika konstnärliga material som eleverna getts möjlighet att undersöka under året som gått.
– Vi visar upp otaliga verk, i mängder av tekniker – allt från trä och metall, måleri, skulptur till teckning, grafik, keramik, design och textil. Det enda som saknas är emalj, säger Rikard Ölund, konstpedagog på Konstskolan.
Inför utställningen har lärarna på skolan samlat ihop elevernas olika verk som sedan valts ut till utställningen.
– Syftet är att rättvist spegla skolans verksamhet och även visa på olika tolkningar och gestaltningar av samma material, säger Rikard Ölund.
Jonas Berglund sökte till Konstskolan efter att han gått in i väggen. Nu går han andra året på konstlinjen och har hittat hem i nya uttrycksformer.
– Jag har tidigare varit engagerad inom scenkonst, men efter min utbrändhet behövde jag hitta nya uttryck. Jag känner många som gått Konstskolan i Sunderbyn och efter jag gått första året, med många prova på verkstäder, har jag hittat tillbaka till mig själv via keramik, textil och skulptur, säger han.
Utställningen pågår till och med 25 januari 2022.