Människans förmåga att besjäla världen är outgrundlig

Varför tror människor på en Gud? Frågan är minst sagt betydelsebärande för religionshistorikern och författaren David Thurfjell som i sin tredje bok "Locktorn i ödemarken" söker förstå människans längtan och förmåga att besjäla världen. I tisdags gästade han Kontext.

Religionshistorikern och författaren David Thurfjell har sina rötter i byn Alvik utanför Luleå och har vuxit upp i en religiös kontext. "Det är därför jag intresserat mig för religion i förhållande till det sekulära livet. Det är mitt sätt att förstå" säger han.

Religionshistorikern och författaren David Thurfjell har sina rötter i byn Alvik utanför Luleå och har vuxit upp i en religiös kontext. "Det är därför jag intresserat mig för religion i förhållande till det sekulära livet. Det är mitt sätt att förstå" säger han.

Foto: Kajsa Göransson

Kultur2023-11-14 21:19

Kontext

Religionshistorikern och författaren David Thurfjell i samtal med Kerstin Wixe

Ebeneser 14 november, klockan 19

Genom historien har religion format världsbilder, livshållningar och samhällen, gjort tillvaron svårtolkad, mångbottnad och motsägelsefull för människor, men också levande och meningsfull. Och oavsett vad vi tycker om den, visar religionen inga tecken på att försvinna. Varför är det så? Vad är det för längtan den svarar mot? Det var några frågor som samtalet mellan Kerstin Wixe och religionshistorikern David Thurfjell kretsade kring under tisdagens litterära samtal.

Och det blev ett böljande samtal där det existentiella djupet i våra liv stod i blickfånget – oberoende trosuppfattning eller om man tillhör den sekulariserade gruppen av mänskligheten. För det djupast angelägna, menar David Thurfjell, knyter an till platser och erfarenheter där vi upplever en känsla av samhörighet. Han har tidigare gett ut böckerna "Det gudlösa folket" samt "Granskogsfolk - Hur naturen blev svenskarnas religion" där han i den senare bland annat intervjuat nordbor samt ester där den speciella kontakten med skogen visade sig upplevas som både helande och tröstande.

– Kort sagt en upplevelse där våra inre processer i kropp och själ sammanfogas med en plats där man ser det egna jaget utanför sig själv och därmed inte är ensam, säger han.

Samtalet återger ett antal anekdoter från David Thurfjells egna forskningsresor. Bland annat om en julafton han tillbringade i Goa, Indien 

– Goa är en gammal portugisisk koloni där katolicismen är stark men där ortsbefolkningen förstått att turisterna vill uppleva en hinduisk omgivning. Därför bjöd de på nyandliga upplevelser i sin affärsverksamhet men tog på sig kostymen och gick till mässan på kvällen. Det handlar om förväntningar, säger han.

Han lyfter också skillnaden mellan personligheter som har lättare att bli förtrollade och de som är mer skeptiska.

– Det handlar om absorption, det vill säga förmågan att sjunka in i något, skapa sig fantasivärldar tillsammans med en kulturell beredskap och intresse för något oförklarligt. De människor som är mer rationella uppfattar världen på ett annat sätt, säger han.

Men det som kanske är den mest bärande förklaringsmodell till religionens starka kraft är dess försvar mot döden och dödsångesten, menar David Thurfjell.

– Religion upplöser den kronologiska tiden – döden är inte slutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!