– Äntligen är dans och cirkus en självklar del av Luleå och Norrbotten, säger hon.
Den sjätte september 2019 klipptes bandet till Luleås dans- och cirkusscen, Dansinitiativet - en invigning som föregåtts av ett idogt arbete med ett stort inslag av passion för denna del av scenkonsten under många, många år.
– Egentligen får man gå tillbaka till år 2005 då Maria Rydén började arbetet för att etablera en scen för dansen i länet. Vi har mycket att tacka henne för, säger Marie Wårell.
För vägen fram har varit krokig. Otaliga utredningar, rapporter, dragkamp mellan Piteå och Luleå om ett Dansens hus landade slutligen med att Luleå kommun klev in som huvudfinansiär för ett dans- och produktionshus i Luleå.
Då hade Marie Wårell flyttat tillbaka till Luleå tillsammans med sin dåvarande man Per Sundberg och dragit igång verksamheten "Mångfaldens magasin" ute vid de gamla Tyskmagasinen i Karlsvik, där starka berättelser om byggnadernas historia gavs gestaltning.
Men så hände det fullständigt oväntade. Vi skriver midsommardagen 26 juni 2016 och SOS får ett larm vid 06.00-tiden. Då stod två av Tyskmagasinen i full brand utan möjlighet att rädda byggnaderna.
– Platsen för vår verksamhet blev till ruiner. Otroligt känslosamt, säger Marie Wårell.
Men likt en fågel Fenix reste de sig bokstavligen ur askan. Och nu har det alltså gått fem år sedan Dansinitiativet öppnade sina portar. Sedan dess har de producerat elva egenproduktionen, huserat och samproducerat 28 produktioner och residens samt mött 21 120 personer i publik och deltagande.
– Inte minst har vi skapat 434 arbetstillfällen för personer på och utanför scenen, varav av tre år då coronapandemin tvingade oss att omvärdera, boka om och förändra verksamheten utifrån de restriktioner som gavs. Och ja, vår verksamhet är ytterst betydelsebärande i den gröna omställningen. Om människor ska flytta hit måste Luleå och Norrbotten erbjuda mer än industriella jobb, säger hon.
Samtidigt brottas Dansinitiativet med sin egen kompetensförsörjning. Därför samarbetar de med andra organisatörer, bland annat bjuder de på en Flash Mobb, där unga dansare får möta frilansare under jubileumskvällen.
– Vi vill medverka till att unga ser en möjlighet att kunna återvända till Luleå och länet efter studier, säger Marie Wårell.