Hon varnar för kampen om vårt kollektiva minne

Den som lyckas ta makten över våra gemensamma minnen, styra och redigera dem i enlighet med de syften man vill uppnå, kan med små förskjutningar komma att skriva om vår historia – för mitt i tidens ström kan samtiden vara ett grumligt gungfly.

Maja Hagerman varnar för den högerextrema nationalismens kamp för att få oss att glömma och skriva om vårt kollektiva minne.

Maja Hagerman varnar för den högerextrema nationalismens kamp för att få oss att glömma och skriva om vårt kollektiva minne.

Foto: Pressbild

Kultur2022-09-20 05:00

Litteratur

Maja Hagerman

Minnesbrunnen – Om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin.

Norstedts

Veckan före valet dyker hashtaggen ”valfusk” upp i flödet på twitter. Den har antagligen cirkulerat ett bra tag men nu blir den synlig även hos mig. Att följa inläggen, ja jag kunde inte låta bli, var att dyka ned i ett moras av konspirationer, hånfullhet och mer eller mindre öppet hat. Det narrativ som växte fram var bilden av ett land och ett valsystem i fritt fall där utgången redan var given. Under valdagen trendade inläggen för att, när mandatfördelningen antydde att ett maktskifte var på gång, klinga av under den sena kvällen. 

Inläggen förekommer fortfarande men riktar nu in sig mer på kommunnivå; fienden är den samma och den alternativa historieskrivningen väjer inte för vare sig kränkande personangrepp eller rena skrönor. Bland det vi kommer att minnas av det polariserade valåret 2022 kan detta vara vad striden, i historiens backspegel, handlade om. 

Detta tänker jag på när jag läser, nej slukar är en mer passande beskrivning, Maja Hagermans "Minnesbrunnen – Om helgon skallmätare och hotet mot demokratin". Kan knappast tänka mig en lämpligare samtalspartner när tankarna snurrar och valdagens visshet, trodde verkligen på förnuftets seger in i det sista, övergått i en betydligt krankare blekhet. 

De personliga hågkomsterna bär vi alla med oss; vissa skarpa och outplånliga andra vaga, tillrättalagda eller rent av förvanskade av efterhandskonstruktioner och önsketänkande. När dessa processer sätts i rullning på ett kollektivt plan skevar världen och historieskrivningen tar en ny vändning. 

Det pågår en kamp om minnet skriver Hagerman i bokens förord och uppmanar till vaksamhet: ”Starka politiska anspråk finns inom den högerextrema nationalismen, som vill få oss att glömma och minnas på särskilda sätt. Det är en ideologi med ett starkt inneboende behov av att manipulera och behärska vårt sätt att minnas – och att exploatera känslosam hågkomst för politisk väckelse.”

En Augustnominering skulle inte förvåna efter en vindlande och kunskapsspäckad läsning om allt från personliga tillbakablickar, den bortglömde Sankt Botvid, skallmätningar och rashygienisk teoribildning till stormningen av Kapitolium som ännu drygt ett och ett halvt år senare präglar många amerikaners tankar och vardag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!