Maria Bonnier Dahlins stipendium går till unga konstnärer under 35 år, och innebär förutom en fin summa på 100 000 kronor, även en stipendieutställning på Bonniers Konsthall i december.
– Fantastiskt kul och ärofullt. Ett bland de stora, prestigefulla stipendier som finns på den svenska konstscenen, vilket gör att jag kan fortsätta som konstnär, säger Erik Thörnqvist.
Vi möts i hans ateljé ute på Årstafältet i Stockholm, ett hus där även Bo Kaspers har sina replokaler, bland lagringslokaler för frukt, blommor och kött.
– Det är dyrt. Därför har jag fortfarande en fot i Luleå där jag kan jobba och förvara mina tredimensionella skulpturala verk. Inte minst har jag tillgång till bil, släp, familjen och en brorson jag värderar att umgås med, säger han.
Med anledning av hans hektiska höst kan han inte möta upp vid pendeltåget som utlovat. Istället dyker en detaljerad beskrivning upp i telefonen som vägledning till platsen där Erik Thörnqvist samsas med åkeriföretag.
– Jag måste jobba. Min 3:d printer går dygnet runt när jag är i Stockholm. Jag försöker, ärligt, att inte bli utbränd. Jag menar, tre soloutställningar nästan samtidigt är inte optimalt, säger han.
Samtidigt är detta en stor chans att etablera sig som konstnär efter år av konststudier – inte minst lyfter han betydelsen av att stiftelsen bakom stipendiet kommer att köpa ett offentligt verk av honom och placeras i Bonnierhuset i Stockholm.
– Inköp av offentliga verk är viktigt i min bransch. Jag kommer att vara representerad i Stockholm, men inte i Norrbotten. Det känns konstigt, säger han.
Förutom stipendieutställningen på Bonniers konsthall och en utställning på Galleri Nordenhak, Sveriges mest internationella galleri, har Erik Thörnqvist under snart ett år förberett sin stora utställning "Make out make through" på Luleå konsthall som öppnar 16 november. Närmast en hommage till den forna klubben "Make out" i Luleå som när den öppnade var Sveriges, kanske världens nordligaste hbtq-klubb. En plats där den unge Erik Thörnqvist fann ett sammanhang och tillhörighet. Men också en djupare förståelse för normativa idéer, inte minst i förhållande mellan mänskliga kroppar, rum, arkitektur och objekt – något han idag utforskar konstnärligt.
– Precis som mänskliga relationer finns en förprogrammerad bild av estetiska ideal, mekanismer som styr samhällets normer. Jag upplever dock att vårt postmoderna samhälle kraschat – att vi befinner oss i en tid av kommentarer, på kommentarer, på kommentarer. Vi lever i en tid av historielöshet, som förvisso skapar en sorts frihet, men där vi också tappar bort något. En ny aspekt i queera rum.
Kanske är det därför Erik Thörnqvist gjort en djupdykning i det hemliga språk som historiskt präglat hbtqi gemenskapen, fortfarande symboliskt bärare av starka utopiska koder om en värld man eftersträvar. Han visar bland annat på en tratt av plåt eftersom berättelsen Trollkarlen från OZ är en stark symbol, liksom Oscar Wildes gröna nejlika i kavajslaget.
– Jag vill berätta om ett gemensamt arv, ett stelnat ögonblick av olika fragment, där jag bland annat morfat ihop nyklassicistiska skulpturer som jag slagit sönder i utställningsrummen på Konsthallen i Luleå. Dessutom kommer Luleå kommun att köpa in ett offentligt verk – en neonskylt vid fastigheten där "Make out" huserade i Luleå. Platsen som gav mig möjligheten att vara mig själv, säger Erik Thörnqvist.