– Jag är en obotlig romantiker och har en svaghet för kärleksfilmer, säger hon.
Anna Lönnqvist lämnade Luleå för att utbilda sig till civilingenjör på Kungliga tekniska högskolan, KTH 20 år gammal och nu finns ingen släkt kvar i hennes uppväxtstad.
– Båda mina föräldrar var ursprungligen från Västerbotten. Vi har ett sommarställe nära Vännes som vi besöker. Jag bär alltid på en längtan tillbaka, inte minst ljuset på sommaren är oslagbart i norr, säger hon.
Men Anna Lönnqvist har aldrig riktigt trivts med jobbet som civilingenjör. Det var först när hon separerade från sitt äldsta barns pappa 2008 och började leva varannanveckas liv med sin son som hon tog tag i sin skrivardröm.
– Jag har alltid tyckt om att skriva men aldrig trott att jag skulle kunna försörja mig som författare, säger hon.
Nu när hennes sjätte roman "En kväll i juni" kommit ut har skrivandet blivit till lite mer än en halvtidstjänst. Övrig tid tar hon vissa uppdrag inom telekombranschen genom sin egen firma. Uppdrag som numer ligger närmare hennes skrivande intresse eftersom hon designar webbsidor.
– Det är roligare än att jobba som civilingenjör.
Debutromanen "Tills kärleken skiljer oss" kom ut 2014. Sedan dess har hon skrivit en bok per år och fått utnämningen "Årets feelgood 2019" för romanen "Julia och Jack". Med andra ord en hög produktionstakt, när vardag, familj och övriga arbetsuppgifter ska rymmas inom dygnets 24 timmar.
– Visst, tidsschemat är pressat, men det får inte gå för lång tid mellan romanerna. Då glöms man bort, säger hon.
Anna Lönnqvist menar att genren feelgood fått en oförtjänt lättsam stämpel.
– Det enda löftet man ger läsaren är att romanen ska sluta hoppfullt, men vägen dit är inte lätt. Alla mina romaner tar upp allvarliga ämnen där mina karaktärer ställs inför svåra livsbeslut. Inte minst min pappas hastiga dödsfall när vi var och tränande i Måttsund har påverkat mig djupt.
Anna Lönnqvist, som då var en aktiv orienterare i Luleåklubben OK Renen, tränade intervaller i Måttsundsbacken när hennes pappa aldrig dök upp efter sin springtur i området
– Det var före mobiltelefonernas tid så jag kunde inte ringa någon när jag blev orolig. Det var först när två civilpoliser kom till backen som jag fick reda på att ett par hittat en medvetslös man i skogen. Han hade fått en hjärnblödning och dog en vecka senare utan att vakna upp från sin medvetslöshet.
En traumatisk upplevelse som bland annat återspeglas i hennes senaste bok "En kväll i juni" där huvudkaraktären Ella bär på en stor sorg efter att hennes syster hastigt gick bort i ungdomsåren. En sorg hennes föräldrar inte kunde hjälpa henne att bearbeta. Istället var det hennes bästa vän Leon som blev hennes stöd. Vid romanens början lever de två också i en trygg relation som kommer att utmanas och omvärderas när gamla bekantskaper oväntat dyker upp.
– Jag ville undersöka hur stor betydelse ett oförglömligt möte med en annan människa kan ha. Därför har jag också skrivit in en parallellhistoria med ett annat kärlekspar där klassperspektivet och den omöjliga kärleken varit spännande att utforska.
Nu skriver hon på nästa roman där vissa av karaktärerna från "En kväll i juni" återkommer, men med nya huvudpersoner för läsaren.
– Just nu är det två böcker i serien. Vi får se om det blir fler, säger Anna Lönnqvist.