– Jag har drivit Institutet själv under flera år och har letat efter samarbetspartners, men det är inte lätt att locka upp folk till Norrbotten. Därför är det jättekul att Maja och Karl, två nyutexaminerade från Stockholms konstnärliga högskola, vill jobba med oss på Institutet, säger Markus Öhrn.
Maja Lindström är utbildad ljusdesigner. Karl Sjölund är utbildad regissör. Båda är ursprungligen från Luleå och kommer tillsammans med Markus Öhrn att driva Institutets verksamhet framöver.
– Det var ren och skär uppskattning av Markus teaterkonst som fick oss att söka hit, säger Karl Sjölund.
Han är tidigare känd för den norrbottniska konstpubliken genom sin medverkan vid Luleå biennalen 2018 då han medverkade med en installation i Bodens fästing.
– Vi lärde känna varandra under utbildningen och jobbar nu tillsammans som ett team, säger Maja Lindström.
Enligt Markus Öhrn kommer Karl och Maja att komplettera hans eget konstnärskap.
– Jag jobbar mer visuellt som konstnär medan Karl och Maja jobbar mer med text, även om det inte är traditionell talteater. Inte minst behöver en fri teatergrupp byta ut sin konstnärliga ledning och inte fastna i en persons tankar och idéer, säger han.
Redan nu ligger större delen av höstens och vårens scenkonstprogram klart. Bland annat har Institutet beviljats ett treårigt utvecklingsprogram där Karl Sjölund och Maja Lindström ska utveckla tre olika format för landsvägsteater.
– När man bor i Norrbotten är man ofrånkomligen bunden till bilen. Det tar vi fasta på när vi skapar verk för bilåkande människor, säger Karl Sjölund.
Enligt Maja Lindström kommer det är vara platsspecifika verk via specifika städer.
– Det kommer att vara berättelser från en specifik plats som man rattar in via rätt frekvens, säger hon.
En annan nyhet är att Institutet tar sitt första steg inom barnteatern för barn som tidigare aldrig testat konstformen.
– Vi kommer att bygga upp ett laboratorium, en miljö där barnen måste iscensätta historier – ett sätt att undersöka vad teatern varit i dess barndom, säger Karl Sjölund.
Även Norrbottens teknologiska megasystem kommer att undersökas, liksom skapandet av en kör för döva äldre män.
– Det är ett sätt att låta de tornedalska männen berätta sin historia. Via örat ska vi komma in i huvudet på de som vill delta, säger Karl Sjölund.