Lotta Lampa - designer i hetluften

Hon är just nu aktuell med sin största soloutställning i Stockholm. Dessutom medverkar hon i den nya programserien Designhistorier på SVT.

Lotta Lampa är just nu aktuell med sin största soloutställning i Stockholm. Dessutom kommer hon att medverka i SVT:s nya programserie "Designhistorier" som har premiär i februari.

Lotta Lampa är just nu aktuell med sin största soloutställning i Stockholm. Dessutom kommer hon att medverka i SVT:s nya programserie "Designhistorier" som har premiär i februari.

Foto: Daniel Camerini

Kultur2021-01-30 19:00

– Det är jätteroligt men också svårt att ta in, säger Lotta Lampa, designer och konstnär men rötterna i Kalix.

Lotta Lampas säregna praktik i gränslandet mellan design och konst visas just nu på Linnégatan 4 i Stockholm. 500 kvadratmeter har hon till sitt förfogande i ett gammalt tvätteri som galleri Misschefs fått låna gratis i ett kulturellt räddningsförsök. Syftet är att lyfta fram en unik skara kvinnor och deras konstnärliga praktiker.

Lotta Lampas utställning "Chevy rais" beskriver hon själv som hyllning till garagekulturen, burnouts, och raggarträffar, till den lilla uppväxtorten Risögrund utanför Kalix. Men hon lyfter också hantverket och kamratskapen som för människor samman och skapar mening och stolthet. Helt enkelt, ett erkännande av en subkultur många har anknytning till, men har lämnat för stadens lockande rop. En krock mellan Sveriges landsbygd och storstad i realtid.

– Jag är uppvuxen i ett garage, fick min första motorcross när jag var fem år, mekade med mopeder och delade min familjs raggarintresse. Tyvärr är det dyrt med gamla bilar, speciellt om man lever på en konstnärslön, men pappa har flera stycken som jag kan låna och köra, säger hon.

Och det är garagekulturen, dess estetik, material och färger som avspeglar sig i de cirka 20 verk hon ställer ut på Linnégatan. Den som besökte Konstmuseet i Norrs utställning "En vacker utställning" känner igen en del verk, exempelvis installationen "Burnouts" med den glödande soffan.

– Raggare har generellt inte världens bästa rykte, men jag tycker om denna lite trasiga subkultur och dess otroliga bredd. Den rymmer så mycket och ger mig inspiration, säger hon.

Men förutom den stora soloutställningen i Stockholm kommer Lotta Lampa som sagts att medverka i den nya programserien "Designhistorier" som har premiär den 17 februari på SVT. I sex program möter en samtida formgivare en historisk ikon som i många fall förbisetts i historieskrivningen, trots att många kan ha en relation till deras verk.

I Lotta Lampas fall fick hon resa i den svenska möbelformgivaren Greta Magnusson Grossmans fotspår – en resa som tog henne över Atlanten till Brooklyn i New York. Där finns nämligen ett förråd med verk och ett arkiv över denna svenska möbelformgivare som var en föregångare inom Kaliforniens experimentella arkitekturvärld under efterkrigstiden.

– Hon är stor i USA, mycket större än i Sverige trots att hon var så framgångsrik. Hon ritade flera hus åt Hollywoods elit i Los Angeles. Hus som fortfarande står kvar även om de är under hot för rivning på grund av tomternas höga marknadsvärde.

Det som förenar Lotta Lampa och Greta Magnusson Grossman är deras intresse för lampor och belysning. 

– Jag visste ingenting om hennes praktik men kände igen en lampmodell - "Gräshoppan" – som kommit i nyproduktion. Nu när jag lärt mig mer upplever jag Greta Magnusson Grossman som en riktig powerwomen som startade egen tillverkning och slog sig fram som arkitekt i en mansdominerad värld. Dessutom gillar jag hennes formspråk. Jag kommer att göra en gestaltning inspirerad av hennes tunnare linjer och lekfulla sätt att använda ljuskällorna. Målet på sikt är att äga en egen gammal lampa av Greta Magnusson Grossman, men de kostar ganska mycket, så det är en plan för framtiden, säger Lotta Lampa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!