– Vi upplever att människor längtar efter livemusik. Vi kommer dock bara ta in max 50 personer och säljer alla biljetter endast via förköp för att undvika köbildning, säger Christina Aasa Bygdell, kassör i föreningen.
Det är fem år sedan föreningen Lördagsjazz i Luleå bildades i samband med att portarna för kulturcentrum Ebeneser slog upp.
– Vi saknade en jazzscen i Luleå sedan Jazzomat lade ned, säger Monica Tellström, ordförande.
Även Christer och Per Ödberg saknade en scen för jazz och resten är historia. Sedan dess har jazzpubliken kunnat ta del av jazzmusik ungefär tio gånger per år som de ideella krafterna i föreningen arrangerat.
– Vi var ganska naiva när vi startade och hade mycket liten koll på hur mycket man måste tänka på som arrangör, men det har varit en spännande resa, säger Christina Aasa Bygdell och Monica Tellström.
Från att de startade med 0 kronor i kassan har de nu byggt upp både en stadig publik samt cirka 120 stödmedlemmar som gör det möjligt att betala ut ett mindre gage till musikerna de anlitar.
– Vi ser inget självändamål med att lägga pengar på hög. Vi jobbar alla ideellt och värnar om kulturen, publiken och musikerna. Det är ju en gammal tradition vi förvaltar. Dick Gyllander startade en gång i tiden Lördagsjazz som under många år fick vandra runt mellan olika restauranger i stan. Jazzen har varit ganska hemlös till Ebeneser startade och vi fick en fast scen, säger Monica Tellström.
I föreningens stadgar har man slagit fast att man ska värna lokala musiker, liksom kvinnor och män, unga och gamla i lika stor utsträckning.
– Vår intention är också att väcka fler gruppers intresse för jazz, inte minst bland de unga. Därför har vi ett etablerat samarbete med jazzlinjen på Framnäs där avgångsklassen vanligtvis bjuder på en slutkonsert i maj. Vi har också sökt samarbeten med estetiska programmen i Luleå och Boden, säger Christina Aasa Bygdell.
Alla under 18 år får också komma gratis på konserterna, men just denna höst med tanke på smittspridning kommer det se annorlunda ut.
– Vi måste prova oss fram och se hur det utvecklar sig under hösten. Vi vill som vanligt arrangera Juljazz på annandagen, men det konceptet bygger på jam med olika spontana konstellationer och många hemvändande musiker. Då måste man kunna mingla. Det är inte som en vanlig konsert, säger Monica Tellström.