Kulturtidskriften Provins minns gruvstrejken

Den stora gruvstrejken vill inte på allvar glömmas.

Gruvstrejken för 50 år sedan står som tema för nya numret av kulturtidskriften Provins.

Gruvstrejken för 50 år sedan står som tema för nya numret av kulturtidskriften Provins.

Foto: PRESSENS BILD

Kultur2019-12-30 06:00

Den håller på att ta Sundsvallsstrejkens plats som den historiska vändningens lärorika exempel, kanske ett mer tragiskt exempel än den förstnämnda, även om den delvis slutade segerrikt. Den innebar ju slutet av en epok, inte inledningen. Allt detta framgår tydligt av nya numret av kulturtidskriften Provins. Som inleds med en både allvarlig och gäckande dikt av David Väyrynen, skriven i god tid till hundraårsjubileet 2069. 

Med sina ironiska dubbelbottnar reser Väyrynen både upp ett monument samtidigt som han ställer sig distanserad. En rad versala LEVEN avslutar dikten som härrör från ”fria Malmfälten” vilka för evigt kommer att minnas händelsen som fick dem alla att räta på ryggarna och återta människovärdet. Attityden är sympatisk, arbetarklassen och humanismen i förening är en mäktig kraft, alltför sällan manifesterad i nutid.

Proletärt i Provins, inte riktigt det förväntade, men å andra sidan gjorde Ingela Johansson redan för några år sedan en kulturstudie av strejken i sin bok ”Strejkkonsten”. En mycket intressant skrift som både dokumenterade och tänkte. Hon återkommer nu med en artikel ”Gemenskap som motstånd” som inleds med ett vackert citat av legendaren Harry Isaksson: ”Här är ingen som ska slå sönder något samhälle, eller något annat”. Uttalandet ska ses mot bakgrund av den oerhörda utmaning som strejken utgjorde. Tusentals gruvarbetare fick marken att skälva under socialdemokrati, arbetsgivare, samförstånd och marknadssamhälle. Istället kom dessa underjordsarbetare dragandes med människovärdet i femtiosju dagar, ett bibliskt tal efter vilket ingenting blev sig riktigt likt. Men syftet var uppbyggligt, aldrig destruktivt. Den gav insikten att samhällsbygget inte var fulländat, att orättvisorna hade nya namn och att den gamla kampen i viss mån var just – gammal

Ett välkomponerat nummer, inte så mycket litterärt slagg, Mats Jonsson gör seriekonst av femtioårsminnet, som vanligt fullt av precisa iakttagelser. Gerd Aurell är numrets konstnär med pedagogisk tydlighet och humor och Bo Lundmark, tidigare komminister i Jukkasjärvi när det begav sig minns högmässan den 21 december 1969. Då strejkkamp och Gud ingick allians och kollekten gick till strejkfondens kassor. Minnesvärt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!