Men på grund av coronapandemin har Eva Plumppu, projektledare för Kulturnatten Luleå tvingats tänka om.
– Det mesta sker digitalt via länkar som publiceras lördag 5 september klockan 12. Vi vill inte bidra till smittspridning men ändå kunna erbjuda publiken möjligheten att ta del av ett stort utbud av kultur, säger hon.
I Kulturnattens program, som presenterats i dagarna, är det bara fyra arrangörer som håller öppet för besökare, resten får man ta del av digitalt via länkar som presenteras på Skådebanans hemsida, på Facebook och via Instagram.
– Man behöver inte vara användare på Facebook för att kunna ladda upp länkarna. Det är bra att veta för dem som inte är vana vid sociala medier, säger hon.
En av få som håller öppet för publik är Ateljé Bastukatten, ett konstnärskollektiv i Luleå som visar upp hur en arbetsdag i ateljén kan se ut för max fem besökare åt gången. Även Folkets bio håller öppet för publik som föranmält sig och visar filmen "Sångklubben" av Peter Cattaneo och konsertfilmen "Elvis: That´s the way it is". Norrbottensteatern kräver också föranmälan när de bjuder in till öppna publikrepetitioner av höstens föreställningar medan Galleri Lindberg har vernissage av Sarianne Wiklund Axelssons utställning "Där det rör sig", för en begränsad konstpublik.
– De som håller öppet för besökare ansvarar själva för säkerheten att undvika smittspridning. Vår intention har varit att skapa ett arrangemang där inte folk springer runt som vanligt i Luleå centrum, säger Eva Plumppu.
Det digitala utbudet, menar hon, innehåller ett bredare kulturutbud än vanligt.
– Kulturnatten brukar erbjuda mängder av musik. Nu visas livestreamade band från Lillan, utan publik. Dessutom bjuder bland annat Norrbottensmusiken, Studio Acusticum och Luleå Domkyrka på förinspelat material via länk.
Andra digitala kulturhändelser denna lördag är exempelvis Luleå Stadsbiblioteks bibliotekarier som delar med sig av boktips för barn och vuxna, Filmpool Nord som visar ett antal filmer och Norrbottens museum visar, förutom en film om järnframställning, även inspelningar med den samiska artisten Sara Ajnnak, författaren David Väyrynen och musikern och poeten Mattias Alkberg.
– En fördel med en digital Kulturnatt är att fler kan ta del av utbudet i hela Norrbotten men också för utflyttade lulebor och andra i hela Sverige, säger Eva Plumppu.