Ett år av mörker – hoppet finns i norr?

Nedskärningar, nedskärningar och krig. Men i Norrbotten låter man åtminstone inflationen och löner göra uppräkningar i kulturbudgeten –fjolårets 126,5 miljoner till kulturen höjs till 134, 86 nästa år. Frågan är om det räcker?

Sagoläsningen "Bland drakar och dragqueens" var en av programpunkterna under Bok&Bild i Luleå.

Sagoläsningen "Bland drakar och dragqueens" var en av programpunkterna under Bok&Bild i Luleå.

Foto: Jens Worning

Kultur2023-12-30 05:00

– Man kan jobba och sova hela livet om man vill men det blir så jäkla tråkigt, sade Helena Ölund (S), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden i Region Norrbotten, i en intervju med TT.

En fin tanke, och kanske Norrbotten kan kvala in som en region där kulturen ges ett värde bortom ekonomiska intressen, där det som skaver i tillvaron ges ett utrymme, och samtidigt låter populärkulturen blomma.

Att Norrbotten står inför en enorm utmaning att locka arbetskraft med anledning av de nya industrisatsningarna är ingen nyhet, inte heller att kulturen och dess utbud av upplevelser och frågeställningar är en avgörande faktor för att locka familjer till länet. Visst kan det skava i ett hjärta som tillhör snön, vidderna, kylan och midvinternatten att det krävs en industrisatsning liknande Stålverk 80 för att få flertalet politiker att höja blicken och inse att, tyvärr det räcker inte med ett jobb, eller välpreparerade längdspår på Ormberget, för att skapa en meningsfull fritid. Det behövs mer – konserter, konstutställningar, scenkonst, debatter, litteratursamtal och en historia. Inte minst en berättelse om mänskligt liv.

Samtidigt hojtar Alexander Christiansson (SD), i sitt nya uppdrag som partiets kulturpolitiske talesperson, med att efterlysa en "precisering" av principen om "armlängds avstånd". Han vill inte se dragqueens som läser sagor för barn. Bok&Bild i Luleå gav dock barnen en magisk stund med teatersällskapet "Bland drakar och dragqueens" som framför interaktiva sagostunder för barn. Applåd!!!

undefined
Sofia Öberg och Linnea Nilsson gläder sig åt att få möjligheten att öppna ett centrum för slöjd och form i Shopping.

Nytt slöjd- och formcentrum i Luleå

Visionen var ett nytt slöjd- och formcentrum i Luleå inom fyra år. Men i slutet på december kunde Sofia Öberg och Linnea Nilsson, regionens slöjd- och formkonsulenter, meddela att det nya centret kommer att öppna redan i mars 2024 i Shopping. Syftet är att skapa en mötesplats med utrymme för utställningar, programverksamhet, aktiviteter för barn och unga samt några kontorsplatser. Kort sagt ett nav för att främja slöjd och formområdet.

undefined
Karin Erixon har utsetts till ny konstnärlig ledare för Luleås konsthall.

Ny konstnärlig ledare för Luleå konsthall

Karin Erixon har utsetts till ny konstnärlig ledare för Konsthallen i Luleå. Hon börjar arbetet på 50 procent från och med februari 2024.  
– Min vision är att skapa många samarbeten, oberoende konstnärligt uttryck. Jag vill se Konsthallen i Luleå som en mötesplats för olika tankar, uttryck och idéer Det är visionen, säger hon.

Karin Erixon efterträder Hans Sundvall som fått en ny tjänst som ansvarig för Luleå kommuns offentliga konst.

undefined
Maria Lind är ny konstmuseichef för Konstmuseet i norr i Kiruna som i framtiden kommer att marknadsföras som Kin.

Toppchef tog över Kin i Kiruna

Maria Lind tog över som konstmuseichef för Konstmuseet i norr den 1 september. Hon har en lång erfarenhet från ledande roller inom konstnärlig verksamhet både i Sverige och internationell och kom från ett arbete som kulturråd på den svenska ambassaden i Moskva innan hon landade i Kiruna. Museet som sedan starten 2017 dragits med segslitna konflikter och lokalproblem har getts en nystart och kommer också att marknadsföras som Kin i framtiden. 2024 rivstartar man med en konstfest i fyra dagar.

undefined
Dokumentärfilmen "Historjá - Stygn för Sápmi", som handlar om Britta Marakatt Labba och hennes renskötande familj, tog hem två guldbaggar vid årets Guldbaggegala i januari.

Guldbaggar till dokumentärfilm

Dokumentärfilmen "Historjá - Stygn för Sápmi" hade premiär i februari 2022 – en film som följer konstnären Britta Marakatt Labba och hennes renskötande familj under alla årstider som inte längre går att känna igen på grund av klimatförändringarna. Filmen hyllades av en enig kritikerkår och vann också två guldbaggar vid galan i januari – en bagge för bästa dokumentärfilm och en för bästa originalmusik.

"Fantastiskt med två baggar till Norrbotten", summerade en lycklig vinnare dagen efter galan.

undefined
Tre par barnskådespelare från Luleå fick spela rollerna som Fanny och Alexander i Norrbottensteaterns stora höstsatsning som gick hem hos publiken. Från vänster i bild: Wilja Heedman, Wilmer Rönnbäck, Vilhelm Engström, Milian Lindberg och Anni Lundin Strömqvist. Saknas på bild gör Alma Burman.

Storsatsning med barnskådespelare

Höstens storsatsning på Norrbottensteatern var uppsättningen av Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander", en uppsättning som kräver barnskådespelare. Redan i mars hölls provspelningar där 65 barn kom med hopp om att få ställa sig på teaterns stora scen tillsammans ensemblen på 22 skådespelare. Valet föll på Vilja Heedman, Wilmer Rönnbäck, Vilhelm Engström, Milian Lindberg, Anni Lundin Strömqvist och Alma Burman som under vår och sommar fick gå extra teaterkurser. "Teatern har blivit min extra familj", berättade Anni i en intervju.

undefined
Arkeologen Nils Harnesk menar att norra Sveriges förhistoria åter osynliggörs i SVT:s storsatsning "Historien om Sverige" som började sändas i höst.

Stark kritik mot SVT:s "Historien om Sverige"

Kulturredaktör Eva Åström såg en förhandsvisning av SVT:s "Historien om Sverige" och insåg att norra Sveriges historia inte nämndes i de tre första avsnitten. Arkeologen Nils Harnesk på Norrbottens museum förstärkte bilden av en kolonial historiesyn på dagens norra Sverige i en intervju. En av producenterna Patrick Bratt, menade att man tvingats till ett gigantiskt urval, för att via epoker synliggöra de viktigaste förändringarna. Harnesk var egentligen inte förvånad med tanke på vilka experter som medverkat i serien. "Norra Sverige osynliggörs igen".

undefined
Theodor Ringborg bytte ett toppjobb på Bonniers konsthall i Stockholm för arbetet som chef för Konsthall Tornedalen, en del av landet han lärt sig att älska.

Bytte toppjobb i Stockholm mot konsthall som inte finns

Theodor Ringborg lämnade toppjobbet på Bonniers konsthall i Stockholm för att bli chef för Konsthall Tornedalen – en konsthall som ännu inte finns. Tillsammans med sin familj har han, enligt egen utsago, flyttat till "framtidslandet", en plats där föreningsliv och ideella krafter är navet i livet och möjlighet till utveckling. "Vi har fått mer medel och närmar oss ett första spadtag, men samtidskonst kan ofta ges en fördelaktig plats utanför en byggnad. Jag jobbar för att norrbottningar ska få ta del av den rika konsthistorien i norr".

undefined
"Sten i siden" är författaren Mikael Niemi senaste roman som kom ut i höstas. I somras påbörjades inspelningen av "Koka björn", en dramatisering av hans bok med samma namn från 2017, som är den första svenska originalserien på Disney+.

Mikael Niemi – författare i ropet

I juni 2023 påbörjades inspelningarna av serien av serien ”Koka björn” som bygger på författaren Mikael Niemis roman med samma namn från 2017. Det är den första svenska originalserien på Disney+ och bjuder på en rollista bestående av stjärnor som Pernilla August, Gustaf Skarsgård, Magnus Krepper, Jonas Karlsson, Simon J. Berger, Johan Widerberg med flera. Men kanske är det romanen ”Sten i siden” som ligger närmast Mikael Niemis hjärta – en tornedalsk släktroman från 1920-talet fram till idag som kom ut hösten 2023. En berättelse om inte minst kampen för att överleva.

undefined
Sångerskan och låtskrivaren Frida Hyvönen var inbjuden på Norrbotten NEO:s avskedsturné i Norrbotten innan ensemblen lämnar länet och Norrbottensmusiken som huvudman.

Avskedsturné med Frida Hyvönen

Konstmusikgruppen Norrbotten NEO gjorde en storstilad avskedsturné i Norrbotten innan de lämnade länet och huvudmannen Norrbottensmusiken. Fullsatt när ensemblen, tillsammans med sångerskan och låtskrivaren Frida Hyvönen, gästade Kulturens hus i Luleå i december. En kanske lite sen publiktillströmning eftersom Norrbottensmusiken valt att avsluta som huvudman med hänvisning till låga publiksiffror. Norrbotten NEO kommer dock att fortsätta sitt musikaliska samarbete som en fristående ensemble. Kanske även på turné i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!