I den humoristiska relationsserien ”How I Met Your Mother”, som gick i nio säsonger mellan åren 2005 och 2014, har karaktärerna Barney och Robin länge ett av- och påförhållande. Båda bär på ett latent motstånd inför djupare förbindelser och konventionell romantik, i motsats till deras gemensamma vän Lily som gärna vill se dem som ett definierat kärlekspar.
När Lily länge fruktlöst insisterat på att Robin och Barney ska ha ”The Talk”, ett obekvämt klargörande relationssamtal, känner hon sig till sist manad att skruva loss dörrhandtaget till sovrummet där vännerna tillbringat natten tillsammans.
Utan möjlighet att fly från situationen kommer Robin och Barney fram till att de trots allt är varandras flickvän och pojkvän. Eller något som liknar det.
The Talk, Samtalet med stort S, är ett fenomen som säkert många känner igen som en avgörande punkt i en eller annan kärleksrelation. Men det måste inte kretsa kring rena definitionsfrågor om vad relationen är eller vart den leder. I själva verket kan ett djupare samtal i sig självt vara så blottläggande, så enastående privat, att det per automatik klargör eller fördjupar relationens art.
Ett förslag till upplägg för ett sådant samtal blev viralt 2015, när The New York Times publicerade Mandy Len Catrons essä ”To Fall in Love With Anyone, Do This”. Essän handlar om hur Catron blev förälskad, eller snarare påskyndade en förälskelseprocess, genom att tillsammans med sin dejt besvara 36 personliga frågor som enligt en psykologisk studie ska generera mellanmänsklig närhet. Frågeformuläret är uppdelat i tre sektioner, där intimitetsgraden ökar allteftersom. Det inleds med lättsamma konversationsämnen som ”Om du fick välja vem som helst i världen, vem skulle du bjuda på middag?” och ”När sjöng du senast för dig själv”. Men snart nog finner sig de svarande i snårigare terräng: ”Vilket är ditt värsta minne?” och ”Av alla medlemmar i din familj, vems död skulle göra dig mest förtvivlad?”
Även om det ursprungliga experimentet genomfördes med par av främlingar (varav två gifte sig sex månader senare) kan de 36 frågorna väcka nya tankar och impulser också mellan långvariga makar, vänner eller vilka som helst som intresserar sig för varandras innersta. Varför inte mellan dig och dig själv.
Om du i endera sammanhanget får lust att ge dig i kast med frågeformuläret, som liksom Mandy Len Catrons essä återfinns på nytimes.com, missa då för allt i världen inte det sista steget i närhetsproceduren. I detta ska du och din partner, under tystnad, se in i varandras ögon under fyra minuter. Om ni ändå inte blir kära så kan du trösta dig med saffransbullar och nio säsonger av ”How I Met Your Mother” på Netflix. Det är, på det stora hela, ett värdigt alternativ.