Markus Öhrn från den fria scenkonstgruppen Institutet Vitsaniemi har initierat projektet Korpela land som har genomförts i samarbete med Konstfrämjandet. I projektet ingår flera olika delar.
Föreställningen "Korpelarörelsen – är du av den rätta tron" som har satts upp i Kiruna och Vitsaniemi i sommar gästar Stadsteaterns scen Kilen i Kulturhuset i Stockholm 16–18 september under Stockholm Fringe Festival. På scenen står Linus Öhrn, Fredrik Dingvall, Peter Pettersson och Andreas Catjar som gestaltar fyra profeter under ett väckelsemöte. Markus Öhrn är konstnärlig ledare.
– Det var jättekul att vi blev inbjudna. Det är fint att få vara med i ett sådant sammanhang.
Biljetterna sålde slut på en dag, berättar han.
– Det visar att vårt arbete börjar bära frukt. Att man kan göra samtida scenkonst långt ute i tornedalska glesbygden som är av högsta kvalitet och relevant även utanför Tornedalen.
Det är inte endast en konsert, utan också en performance då de fyra profeterna från Korpelarörelsen "återuppstår" och missionerar om sitt budskap.
Samtidigt visas delar av konsten från den stora utställningen "Det är hemskt nära nu" som under sommaren höll till i Kiruna i en lagerlokal nära sjön Luossajärvi där Korpelarörelsens medlemmar trodde att silverarken skulle landa och hämta dem till Palestina.
– Vi fick en fråga från Resurscentrum för konst om vi var intresserade av att visa den i Regionhusets foajé och det var vi så klart, berättar Maria Ragnestam, Konstfrämjandet, kurator för utställningen.
– Det är en otroligt intressant utställning. Jag visste ingenting om Korpelarörelsen innan och nu vill man bara veta mer, säger Lotta Lampa som arbetar med Galleri foajén i Regionhuset.
På grund av utrymmesbrist fick de göra ett urval av verken, men tycker att de fick en bra representation från Korpelautställningen.
Lena Ylipää från Lainio har gått igenom det material som finns om Korpelarörelsen hos Arkivcentrum på Björkskatan i Luleå och skapat ett verk utifrån det. Det handlar om tidningsartiklar, polisrapporter och brev. Hon har placerat blyertsteckningar och tolkningar av arkivmaterial i en gestaltning som ska likna en arkivmiljö.
– Det har varit en väldigt omskakande upplevelse på många sätt. Det finns så mycket som hände både vad gäller religion, politik och försvenskningprocessen som jag inte har fått lära mig tidigare varken i skolan eller någon annanstans. Precis som med så mycket annat som rör vår historia lade man locket på.
Hanna Kanto från Torneå har länge velat behandla læstadianismen, som hon minns från sin uppväxt, med sin konst, och blev glad när hon fick frågan att medverka.
Hon läste på om Korpelarörelsen och om hur människorna hade det i Tornedalen under de hårda åren på 1930-talet medan hon funderade på vilken vinkel hon skulle välja.
Hon bestämde sig för att fördjupa sig i den andliga sidan och var man hittar hjälpen när man har det svårt.
– Den grundläggande tanken bakom mina verk är frågan om himlen och helvetet, den goda och den onda sidan av människan och människans ömtåliga sinne. När jag har jobbat har jag också blandat in mitt eget liv.
I målningar och keramik blandar hon nordisk natur med religiösa och mytologiska symboler från området.
I utställningen finns också Pontus Lindvalls föremål till det som är en gestaltning av museishoppen som tillhörde utställningen i Kiruna.