– Det handlar om nyproducerade verk i utställningen "Det är hemskt nära nu" där konstnärerna problematiserat Korpelarörelsen utifrån en samtida kontext, säger Maria Ragnestam, utställningens curator och ordförande för Konstfrämjandet i Norrbotten.
Korpela Land är ett tredelat koncept som närmar sig domedagssekten Korpelarörelsen som under 1930-talet växte fram i Tornedalen och Malmfälten. En väckelserörelse som långt efter rörelsens aktiva period låg till grund för missvisande historieskrivningar och en stor skamfylld tystnad. Det är Markus Öhrn, konstnärlig ledare för Institutet i Vitsaniemi som burit på idén under lång tid.
– Alla som är uppvuxna i Tornedalen har hört skrönor om Korpelarörelsen. I min familj finns laestadianer och berättelserna om rörelsen, inte minst utifrån de rykten om vad som pågick bakom stängda dörrar, har jag velat problematisera enda sedan jag tog över som konstnärliga ledare för Institutet, säger han.
Alla som medverkar i Korpela Land som består av konstutställningen "Det är hemskt nära nu", performanceverket "Väckelsen" och en spelning med bandet Korpelarörelsen, har tillsammans rest runt i Tornedalen och Malmfälten för att samla på sig kunskap om domedagssekten som trodde att de tillhörde en utvald skara på 666 personer som skulle strålas upp från Luossajärvis frusna vatten och föras på en ark av silver till pärleporten.
– Konstnärerna som medverkar kommer från olika platser i landet. Vissa bär på en förförståelse. Andra har närmat sig rörelsen från ett utifrånperspektiv. Det berikar verkligen utställningen som bjuder på en stor variation av uttryck, säger Maria Ragnestam.
Lena Ylipää, bosatt i Lainio utanför Kiruna medverkar med verket "Arkivet – långsamhetens läsning" – ett verk bestående av teckningar som gestaltas på två bord i en rumslighet som också innehåller skog.
– Det har varit en tung undersökande process i Norrbottens museums arkiv där jag läst tidningsartiklar, rättegångsprotokoll och uttalanden från präster och landsfriskaler, framförallt vilket fördömande dessa människor mötte av myndigheter och kyrkan. Det finns också en koppling till språket, tornedalsfinskan som jag själv är uppvuxen med.
Lena Ylipää menar att Korpelarörelsen uppstod i en tid med starka politiska krafter till höger och vänster samt en omfattande försvenskningsprocess tillsammans med en rigid form av frikyrklighet.
– Det var närmast en ungdoms- och proteströrelse med enkla svar på komplicerade frågor, vilket vi även finner idag inom grupper som förnekar allmänt accepterade sanningar, säger hon.
Anna-Karin Rasmusson medverkar med videoinstallationen "Det rena barnet" där hon tagit fasta på de övergrepp som skedde inom Korpelarörelsen.
– Jag har tidigare aldrig jobbat tematiskt och visste ingenting om domedagssekten men fastade för rörelsens tro på att genom att leka barn fann man en genväg till Gud och de övergrepp som skedde, mest för att det är erfarenheter jag själv bär på, säger hon.
I videoverket ser man henna leka med sitt eget barn i en lekstuga, båda iklädda masker. Ett mycket starkt verk där obehaget i verket klippts fram efteråt.
– Det var en mycket mångfacetterad rörelse. Jag menar, övergreppen kan aldrig ursäktas eller förnekas samtidigt som det fanns en början till kvinnlig sexuell frigörelse inom Korpelarörelsen, säger Anna-Karin Rasmusson.
Även Hanna Kanto har tolkat rörelsen från ett inifrån perspektiv med laestadianism inom släkten. Hon deltar med åtta målningar och keramikskulpturer som är upphängda runt om i utställningslokalen i gamla fiskodlingen vid Luossajärvis strand.
– Det är det mest personliga konstnärliga projekt jag gjort. Många känslor och kopplingar till det undermedvetna har förlöst under processen. Jag berättar om nordisk natur, människors skörhet, religiösa symboler och mytologi, säger Hanna Kanto.
Övriga konstnärer som medverkar i utställningen "Det är hemskt nära nu" är Andreas R. Andersson, Karin Drake, Pontus Lindvall, Tilda Lovell, Oskar Nilsson och Roland Persson.
Fotnot: Konstfrämjandet Norrbotten ansvarar för utställningsdelen "Det är hemskt nära nu", i samarbete med Institutet.