Kormatta från Luleå domkyrka – centralpunkt i Uppsala

Luleå domkyrkoförsamlings stora kormatta "Midnattssol" finns just nu att beskåda på Uppsala konstmuseum.

Åsa Törnblom, intendent vid Uppsala slottsmuseum, intill Luleå domkyrkoförsamlings kormatta "Midnattssol", skapad av textilkonstnären Ingrid Skerfe-Nilsson.

Åsa Törnblom, intendent vid Uppsala slottsmuseum, intill Luleå domkyrkoförsamlings kormatta "Midnattssol", skapad av textilkonstnären Ingrid Skerfe-Nilsson.

Foto: Uppsala konstmuseum

Kultur2022-08-05 10:00

– "Midnattssol" är en naturlig centralpunkt i utställningen "Ingrid Skerfe-Nilsson i möte med samtiden", säger Åsa Törnblom, intendent vid Uppsala konstmuseum.

Textilkonstnären Ingrid Skerfe-Nilsson var verksam under 1950-1960-talet då det hände mycket inom den textila konsten.

– Hon var en väldigt driven person som har glömts bort och vi tyckte det var dags att titta närmare på hennes konstnärskap. De yngre behöver få lära känna henne. Det är också en av anledningarna att vi denna gång ville sätta ett stort fokus på just hennes arbete, säger Åsa Törnblom.

Ingrid Skerfe-Nilsson, vars far tagit namnet efter bergstoppen Skierfe i Sarek utan någon personlig koppling, blev på så sätt mycket intresserad av Norrland, den samiska kulturen och andligheten. Dessutom ansåg hon att knyta ryor var terapi, hjälp till självhjälp och sålde också formgivna mönstersatser till ryor i sina butiker i Uppsala.

Att just kormattan "Midnattssol" blivit blickpunkten i utställningen om hennes konstnärskap är helt enkelt för att den mattan först kommer upp när man googlar hennes namn, enligt Åsa Törnblom.

– Förutom Norrland och dess natur var Ingrid Skerfe-Nilsson inspirerad av den samtida konsten, exempelvis var den tysk-schweiziske konstnären Paul Klee en av hennes förebilder. Hon gick ofta på Moderna Museet i Stockholm och var intresserad av den moderna konsten och måleriet vilket man tydligt kan se i hennes ryor, säger Åsa Törnblom.

Fotnot: Utställningen pågår fram till och med 11 september på Uppsala konstmuseum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!