Konstupplevelse för alla sinnen

Öppna dina sinnen och kliv in i Havremagasinets konsthall. Ja, när utställningen "Sensory Art" har vernissage idag är den inbjudna konstpubliken för första gången förskolebarn och det av en anledning.

Maja Michaelsdotter Eriksson tillsammans med sitt verk "Till the End of the World" - en skulptur där hon använt sig av tuft, en halvindustriell teknik för att tillverka mattor.

Maja Michaelsdotter Eriksson tillsammans med sitt verk "Till the End of the World" - en skulptur där hon använt sig av tuft, en halvindustriell teknik för att tillverka mattor.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Kultur2020-01-29 17:16

– Detta är en utställning vi velat göra länge. Det vill säga att skapa en konstupplevelse för alla sinnen med fokus på tillgänglighet, funktionsvarianter och alla åldrar, säger Ingela Ögren Weinmar, intendent och konstpedagogisk ledare på Havremagasinet.

Inbjudna att delta är ett antal samtida konstnärer som i sina konstnärliga praktiker jobbar på ett sådant sätt att den konstnärliga synergieffekten är sinnlig på ett mer konkret och taktilt plan.

Maja Michaelsdotter Eriksson medverkar exempelvis med verket "Till the End of the World" där hon kombinerat sina två passioner – nämligen skulptur och tuft, en halvindustriell teknik för att tillverka mattor. Verket illustrerar en utslagen kaffekopp och är bara ett i raden av hennes så kallade "matmattor". 

– Min konst får gärna uppfattas som både knäppt och häftigt, en sorts wow-känsla, säger hon.

Jacob Dahlgren jobbar uteslutande från ett måleriskt perspektiv.

– Men jag har aldrig jobbat med färger utan jag bygger målningar, förklarar han.

Exempelvis har han byggt rum med 600 darttavlor och lagt ut badrumsvågar på ett helt golv för publiken att beträda. Dessutom har han under 20 års tid bara burit randiga tröjor, där han inbjuder andra människor att bestämma vilka han ska ha på sig.

– Ja, jag ser mig själv som en abstrakt målning och mina verk är ofta interaktiva. Jag gillar att släppa kontrollen och har dessutom beslutsångest. Det är skönt att bli överraskad, säger han.

I denna utställning har han byggt upp ett ramverk där han ritat upp geometriska figurer där sedan besökare inbjuds att avsluta verket genom att borra hål och sätta in pluggar i valfri färg.

– På så sätt får konstverket ett eget liv och det gillar jag, säger han.

Åsa Langert och Jens Hedman har å sina sida skapat ett helt "Multiversum" – ett rumsligt allkonstverk där Åsa Langerts konkreta och geometriska måleri interagerar med Jens Hedmans ljudkonstverk och vibrationer.

 – Varje målning har sitt eget ljud och sin egen vibration, säger Jens Hedman.

Multiversum är en teori som bygger på tron att det finns många fler universum än vårt.

– Vi intresserar oss för hur världen fungerar och hur olika människor uppfattar världen. Jag menar även den enskilda människan är ett eget universum och epicentrum i just sitt eget liv.

Deras ledord i arbetet med sitt verk är Siddharthas tes: "av varje sanning är motsatsen lika sann".

– Vi vill verkligen att människor ska erbjudas en plats och stanna upp för att lyssna, inte bara till sig själv utan också till andra. En plats för kontemplation, säger Åsa Langert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!