Konstnärspar lämnade Stockholm för Jämtön

Konstnärerna Linn Lindström och Isak Anshelm lämnade flyttkarusell, extra jobb och långa resvägar i Stockholm för en ny tillvaro i Norrbotten.

Missionshusets kyrkorum har blivit till en ateljé. Här delar Isak Anshelm och Linn Lindström på utrymmet. "Många undrar hur det går att leva och arbeta så tätt tillsammans. Men det har fungerat bra hittills. Vi har en överenskommelse om att vi kan "stänga ute" varandra eftersom vi ofta arbetar samtidigt som vi lyssnar på ljudböcker eller musik.

Missionshusets kyrkorum har blivit till en ateljé. Här delar Isak Anshelm och Linn Lindström på utrymmet. "Många undrar hur det går att leva och arbeta så tätt tillsammans. Men det har fungerat bra hittills. Vi har en överenskommelse om att vi kan "stänga ute" varandra eftersom vi ofta arbetar samtidigt som vi lyssnar på ljudböcker eller musik.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Kultur2020-11-29 06:00

– Vi vann tid. Mycket av livet i Stockholm fylldes av annat än vår konstnärliga praktik. Bara det att slippa resa en timma enkel väg till ateljén betyder mycket, säger Isak Anshelm.

Isak Anshelm kommer ursprungligen från Linköping men har tillsammans med sin sambo tillbringat mycket tid i Norrbotten. Linn Lindström är uppvuxen i Råneå, dotter till en av delägarna till Lindströms Bygg, och det var också via hennes kontaktnät som paret fick nys om att det gamla missionshuset i Jämtön var till salu.

– Han som tagit hand om huset var mån om att det skulle bevaras som en viktig del av Jämtöns historia. Dessutom var priset det rätta för oss, säger Linn Lindström.

Sedan oktober förra året bor paret i det numer renoverade missionshuset från 1906. I det gamla kyrkorummet, som byggdes 1924, har kyrkbänkarna gett plats till stafflier, penslar, målardukar, träskulpturer och annat konstmaterial. Här delar Isak och Linn ateljé, hälften av utrymmet vardera.

– Jag är ganska avundsjuk på Isaks del av ateljén. Den är så estetisk med staffli, målningar och oljefärger. På min sida ligger skräp i högar, säger Linn Lindström. 

Ett påstående Isak snabbt avfärdar eftersom han å sin sida anser att Linns del av ateljén ser proffsig ut med alla verktyg. Det olika uttrycken speglar givetvis deras olika konstnärliga praktiker. Isak Anshelm, som faktiskt fick underkänt i bild i gymnasiet, har funnit sitt uttryck i måleriet.

– Jag läste informationsvetenskap på Göteborgs universitet eftersom planen var att bli bibliotekarie. Jag hade aldrig tecknat eller målat innan jag över en dag hittade konsten. 

Som person har han nämligen en tendens att med jämna mellanrum byta intressesfärer, men måleriet har funnits med över tid.

– Visst, jag kan fortfarande vara lite rädd för att jag plötsligt en dag ska byta intresse och snöa in på exempelvis bilar. Samtidigt var det annorlunda när jag upptäckte måleriet. Det är något särskilt när färg blir till ljus och form. Det kicken finns fortfarande kvar inom mig, likt en uppenbarelse, säger han.

Linn Lindströms livsresa har sett lite annorlunda ut. Hon har förvisso alltid gillat att teckna men gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet och hade tänkt fortsatta på den banan. Men livet ville sin väg, eller som Linn själv beskriver det; "Jag har bara flutit med. Det enda beslut jag tagit i livet var att flytta tillbaka till Norrbotten".

Ett "roligt" mellanår på en förberedande konstskola utanför Uppsala, innan vuxenblivandet verkligen skulle ta vid, blev starten på hennes konstnärliga praktik. Efter Uppsala läste hon på Konstakademien i Oslo och sedan på Valand i Göteborg. Det var också under studietiden på Valand som Isak och Linn träffades.

– Jag duttar fortfarande omkring och växlar mellan skulptur, måleri, video och text. Jag har fortfarande inte hittat "mitt" uttryck utan det känns fortfarande som att jag går i skolan och lär mig. Möjligen att det tredimensionella uttrycket ringar in mitt konstnärskap, säger Linn Lindström.

Att lämna Stockholm och nationens största konstscen var som sagts Linn Lindström första och kanske största beslut. Inte minst att äntligen ha ett hem är betydelsebärande i deras liv.

– Nu kan vi köpa saker utan att tänka på hur mycket de väger eller köpa sådant som vi vid en flytt kan skänka bort till grannen. Vi hann flytta sex gånger under våra fyra år i Stockholm. Dessutom skulle priset på huset inte ens räckt till en insats i Stockholm. Vi har fått en fin och vacker ateljé, tid till konsten och så får jag elda i kaminen. Jag älskar att elda och kura inomhus under långa, mörka vinterdagar, säger Isak Anshelm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!