Konsten tar plats i fängelset Vita Duvan

47 konstnärer ställer ut i det forna fängelset Vita Duvan i sommar.

47 konstnärer ingår i samlingsutställningen "En fängslande konstsalong" som visas under sommaren i det gamla fängelset Vita Duvan. På bild ses delar av projektgruppen Inger Thurfjell, Helena Bergman och Benny Englund.

47 konstnärer ingår i samlingsutställningen "En fängslande konstsalong" som visas under sommaren i det gamla fängelset Vita Duvan. På bild ses delar av projektgruppen Inger Thurfjell, Helena Bergman och Benny Englund.

Foto: Petra Älvstrand/Frilans

Kultur2021-06-18 10:09

– Vi har talat om det i tio års tid. Nu sammanföll det med att Luleå fyller 400 år, så vi kände att det var nu eller aldrig, säger Inger Thurfjell, en av fem deltagare i projektgruppen.

undefined
"En fängslande utställning" bjuder på många konstnärliga uttryck av de 47 konstnärerna som ställer ut.

Utställningen "En fängslande konstsalong" är ett samarbete mellan Konstnärer i Norrbotten, KiN och Konstnärernas Kollektiv Verkstad, KKV. En utställning som består både av en gemensam samlingsutställning i de allmänna lokalerna samt 35 celler där enskilda konstnärer visar upp sina verk.

– Alla medlemmar inbjöds att delta och söka med tre verk med garanti för att få med ett konstverk i utställningen, säger Inger Thurfjell.

undefined
Förutom samlingsutställningen har 35 konstnärer hyrt varsin cell i det gamla fängelset för att visa upp sina verk. Elisabeth Linna Persson pekar på det lilla titthålet som var den enda kontakten med yttervärlden fångarna hade när de satt isolerade.

Tillsammans med övriga i projektgruppen; Elisabeth Linna Persson, Benny Englund, Annica Johansson och Helena Bergman, har hon jobbat sedan januari med att förbereda konstsalongen som är konstnärernas sätt att fira residensstaden Luleås 400 års-jubileum.

– Man är välkommen även om det främst är byggnaden man intresserar sig för. Konstupplevelsen får man då på köpet, säger Benny Englund.

Vita Duvan, som är Sveriges enda panoptiska fängelse, uppfördes 1852-1855 och togs i bruk 1856. Det nyttjades som fängelse och senare som kronohäkte fram till 1979 då häktet på Porsön togs i bruk.

– Man känner verkligen att det finns mycket historia mellan dessa väggar. Det är bara att titta in i cellerna så förstår man hur liten yta de isolerade fångarna hade. Samtidigt är det en fascinerande miljö, säger Elisabeth Linna Persson.

Förutom alla konst finns även en utställning om fängelsets historia som presenteras på övervåningen i tornbyggnaden som nyttjades till att övervaka fångarna. Syftet med den panoptiska arkitekturen var att de intagna hela tiden skulle känna att de var övervakade av ett närmast allseende öga.

Men projektgruppens deltagare har en helt annan upplevelse. 

– Det har varit mysigt att jobba i denna speciella miljö, säger Helena Bergman.

Under utställningen som pågår till 26 september kommer det även att hållas ett antal evenemang. Den 1 juli kommer konstnären Bertil Sundstedt att tala om sin bok "Onyttans lov" följt av en dansuppvisning av Clara Selberg senare i juli. Bandet North County spelar den 12 april och den 23 september håller "Tre man", delar av forna Norrlåtar, konsert.

– Det är jättekul att även bjuda på andra konstnärliga uttryck. Vi kommer också att ha fikaförsäljning och servering ute på den forna rastgården, säger Elisabeth Linna Persson.

Inte minst är deltagarna i projektgruppen mycket nöjda med konstsalongen och alla de uttryck som finns representerade – allt från film till måleri.

– Andreas Brännström kommer också att hålla guidade turer och berätta om Vita Duvans historia. De visningarna bokas via Norrbottens museum. Övriga evenemang bokas via vår hemsida, säger Inger Thurfjell.

Fotnot: "En fängslande utställning" har vernissage på lördag 19 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!