– Jag har väntat i 23 år, säger Satu Takkinen, konsthallschef som nu har cirka 270 kvadratmeter till sitt förfogande. Det kan jämföras med 80 kvadratmeter i de gamla lokalerna i biblioteket.
– Jag ser bara möjligheter. Framför allt får vi tillgång till en stor ateljé, där jag kan hålla pedagogisk verksamhet, säger hon.
Vid Kurirens besök förbereds öppningsutställningen med fyra olika konstnärers verk; David Chancellor från Sydafrika visar sina fotografier av jakt, Brita Weglin medverkar med sina broderier samt måleri och 14 år gamla Jean Svjanköppe från Älvsbyn visar sina stora tredimensionella figurer. Dessutom väntas ett fotografi på Bob Dylan av den berömde fotografen Barry Feinstein.
– Vår ursprungliga tanke var att bygga en utställning runt temat jagad och jägare. Nu blev det inte riktigt så, snarare har vi sökt hitta kontraster för att skapa balans. Chancellors berörande bilder av vita människors jakt i Afrika kontrasteras därför med humorn i Brita Weglins sköra broderi.
– Rummet är givetvis mycket viktigt. Att det byggts och skapats specifikt för en estetisk upplevelse. Det handlar om ljusinsläpp och hur lokalerna kan förändras och nyttjas utifrån de verk som ställs ut. På sikt vill vi skapa en konsthall som väcker nyfikenhet. Det behöver nödvändigtvis inte vara provokativt men att vi kan bjuda på det oväntade, säger Peter O Ekberg, kulturchef.
Tillsammans med Satu Takkinen jobbar han med den fokusgrupp som påverkar konsthallens inriktning.
– Jag skulle säga att vi vill skapa en plats där man kan bli berörd, störd eller bara vara, säger Satu Takkinen.
– Då säger jag en plats där man kan agera och reagera, säger Peter O Ekberg.
Konsthallen ska i det sammanhanget ses som en del av det nya allhuset Kaleido, en byggnad för kreativ kultur i Piteås stadskärna. Förutom konsthallen och ateljén för skapande verksamhet finns också en lounge för möten mellan människor samt en digital verkstad.
– Vi vill inte kalla det ett kulturhus. Det är snarare en byggnad för olika kulturella aktiviteter, mer som ett folkets hus, menar Peter O Ekberg, kulturchef.
Förutom Satu Takkinen som arbetar på Konsthallen finns ytterligare två heltidsanställda som sköter bokningar och den väntade övriga verksamheten man tror ska fylla huset.
– Det finns exempelvis flera konstföreningar i Piteå med sammanlagt flera 100 medlemmar som nu erbjuds möjlighet att arbeta i huset ateljé, där även offentliga möten eller teatergrupper kan samlas, menar Satu Takkinen.
Huset kommer i ett första skede att hållas öppet fem dagar i veckan. Driften sköts av kommunen.