Konst med utgångspunkt i framtidens vägskäl

Har vårt samhällsbygge nått sin peak? I utställningen "Post peak society" belyser elva konststudenter från Umeå framtidens samhällsbygge och sin egen konstnärsroll i skuggan av klimatförändringar och politisk polarisering.

Simon Sjöström,  Maria Olsson,  Eric Seppas, Maëll Torné  och Klára Vlachová är fem av de elva konststudenter från Konsthögskolan i Umeå som ställer ut på Galleri Syster.

Simon Sjöström, Maria Olsson, Eric Seppas, Maëll Torné och Klára Vlachová är fem av de elva konststudenter från Konsthögskolan i Umeå som ställer ut på Galleri Syster.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Kultur2019-12-13 19:00

Och det är flera djupt personliga verk som byggs upp i Galleri Systers lokaler. Temat "Post peak society" har studenterna själva röstat fram efter att under hösten arbetat med utopier och samhällsbyggande och sin egen roll som konstnär i dagens samhälle.

– Min tanke är att varje kultur har en livslängd och när den blir ålderdomlig börjar man minnas tillbaka istället. En tanke som på många plan går att relatera till vår västerländska värld, säger Simon Sjöström.

Han medverkar med installationen "70354" som hänvisar till ett postnummer – ett ljudverk i myndighetskuvert. Verket är djupt personligt och han har burit på det i många år.

– Det handlar om vårt samhälls syn på faderskap. Om att kämpa för sina barn och där pappan alltid misstänks för att inte vara en fungerande förälder i vårt samhällssystem. En omvänd bevisbörda, säger han.

Vanligtvis tar hans konstnärskap uttryck i performance, men denna gång ville han inte ställa ut sig själv. Därför blev det en ljudinstallation som berättar historien.

Maria Olsson å sin sida har istället funderat över arbetets betydelse och funktion i vårt samhälle. I över ett års tid har hon arbetat med idén om en stenlyftarmaskin. Nu är hon inne på motor nummer tre i sitt pågående projekt.

– Det är mer ett test. Jag kommer att jobba vidare med stenlyftarmaskinen i mina funderingar över arbete och dess återkommande rörelser, likt ett Sisyfos arbete.

Även Eric Seppas och Maëll Torné ställer ut verk som bottnar djupt personligt. Eric Seppas med en installation som förutom hans eget minimalistiska måleri består av ett ljudverk som hans bror Henrik Seppas och Erica Bjuremark gjort.

– Jag jobbar ofta med min bror som är musiker, men just detta verk är en hyllning till några av våra kamrater som råkade illa ut, vilket berörde oss djupt båda två, säger han.

Maëll Torné, utbytesstudent från Schweiz, har i sin multimediala installation "Motherhood" undersökt sin egen roll som konstnär och mamma.

– Jag har utgått från min egen erfarenhet men vill skapa en generell och öppen diskurs om detta ämne.

Klára Vlachová även hon utbytesstudent från Tjeckien ställer ut teckning och keramik av naturens fossiler. Och ansvarig lärare, Gerd Aurell, lektor i fri konst sammanfattar utställningen på följande sätt:

– Vi kliver in i ett nytt decennium och utställningen formulerar frågor om vår brytningstid men framför allt en manifestation av konsten som en livsviktig del i ett samtal om vår samtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!