Kompaniet som vänder upp och ned på tillvaron

Right way down är kompaniet som tagit handståendet till en helt ny nivå. På plats i Luleå skapar de en föreställning i gränslandet mellan cirkus, dans och teater där de uteslutande står på händer.

Cirkuskompaniet Right way down har tagit handståendet till en helt ny nivå. I föreställningen Váld (skog) berättas en abstrakt historia i gränslandet mellan dans, cirkus och teater om skogen och den mänskliga invasionen uteslutande på händer.

Cirkuskompaniet Right way down har tagit handståendet till en helt ny nivå. I föreställningen Váld (skog) berättas en abstrakt historia i gränslandet mellan dans, cirkus och teater om skogen och den mänskliga invasionen uteslutande på händer.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Kultur2020-01-10 19:00

– Vi människor har fyra ben, men när vi som barn lär oss att gå utvecklar vi inte längre handståendet, menar Mikael Kristiansen från Norge.

Det är han som tagit initiativ till att skapa ett renodlat handstående kompani genom att söka pengar från Kulturrådet för att fokusera på kärnan i konsten att stå på händer. Kompaniet bildades för ett år sedan och består av sex personer som alla gått på Dans och cirkushögskolan i Stockholm. 

– Vanligtvis ingår handstående som ett moment i en cirkusföreställning som snarast bygger på att visa upp fantastiska färdigheter och effekter under några minuter innan en clown eller tapetsartist gör entré. Vår utmaning är att skapa en timmes handstående föreställning utan dessa variationer, säger Mikael Kristiansen.

Inspirationen till föreställningen har de hämtat från skogen.

– Vi tillbringade fyra dagar i Tyskland och fastnade för deras ord för skog – Váld, säger Imogen Huzel från Storbritannien.

Hon beskriver handståendet som en mycket meditativ praktik.

– Så nära zen du kan komma, ler hon.

Just nu befinner de sig mitt i den konstnärliga processen där gruppen tillsammans bygger föreställningen. På golvet i Dansinitiativets lokaler har de placerat post it-lappar som just nu är ganska många till antalet.

– När vi är klara ska bara några lappar vara kvar, säger Mikael Kristiansen.

Men de har i alla fall kommit så långt att de beslutat sig för att skapa en föreställning i tre sektioner, på 20 minuter vardera. Den första illustrerar skogens tillväxt och kommer att vara mycket organisk. Andra sektionen berättar om människans invasion av planeten och tredje sektionen berättar om maskinernas intåg i vår värld.

– Vi vill inte vara mästrande eller dogmatiska, men visst är föreställningen ett inlägg i klimatdebatten, menar Imogen Huzel.

Den färdiga föreställningen kommer att ha premiär i Portugal i slutet av juli under Vaudeville Rendez-Vous international festival och kommer sedan att gå på turné till Danmark, Frankrike och troligen någon gång under hösten i Luleå.

– Ja, det kommer att vara svensk premiär här i Luleå eftersom Dansinitiativet är samproducenter, säger Lisa Angberg från Sverige.

Fotnot: Kompaniet Right way down är Luleå kommuns tredje dansresidens. Enligt Marie Wårell, verksamhetsledare Dansinitiativet, som på kommunens uppdrag väljer residensdeltagarna, har just detta kompani valts ut för att de kompletterar Dansinitiativets konstnärliga uttryck samt att de breddar synen på dans, cirkus och koreografi i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!