Klassikern Radioföljetongen i P1 läggs ned

Radioföljetongen började sändas redan 1939 i Sveriges radio. Men nu läggs denna institution ned som ett led i att spara upp emot 250 miljoner kronor.

Radioföljetongen samt programmet Människor och tro kommer att läggas ned som en konsekvens av Sveriges radios sparbeting på 250 miljoner.

Radioföljetongen samt programmet Människor och tro kommer att läggas ned som en konsekvens av Sveriges radios sparbeting på 250 miljoner.

Foto: Jessica Gow/TT

Kultur2023-11-29 14:30

– Jag är upprörd och ledsen. Hela beslutet är så fel, säger Kerstin Wixe som producerade sin första radioföljetong 1985.

Det har sedan en tid varit känt att Sveriges radio måste spara, men det var först i veckan som Camilla Blomqvist, producent för radioföljetongen och radionovellen, fick beskedet om att programmet ska gå i graven från och med april nästa år.

– Det är ett mycket tråkigt beslut samtidigt ser jag med stolthet på de produktioner vi gjort och gör fram till och med formatet slocknar i P1, säger Camilla Blomqvist.

Nina Glans, beställare och ansvarig för P1, motiverar beslutet med att det blivit svårare att göra radioföljetongen på grund av rättighetsfrågor med förlagen, men också att Sveriges radio varken kan eller ska konkurrera med ljudboksmarknaden. En motivering Kerstin Wixe verkligen inte kan förstå.

– Det görs cirka 12 följetonger per år med både kända och mindre kända författarskap från Sverige, Norden och världen. Hur kan dessa konkurrera med ljudboksmarknaden som spottar ut ljudböcker och dessutom främst ger ut deckare. Radioföljetongen producerar aldrig deckare. Jag kan verkligen inte förstå resonemanget bakom att Sveriges radio ska sluta sända inläst litteratur när allt fler lyssnar på böcker. Ologiskt, menar hon.

Förutom radioföljetongen kommer även "Människor och tro" att läggas ned och Nina Glans betonar att det är bara början. Många fler titlar inom Sveriges radio kommer att försvinna ur tablån med anledning av de stora sparkraven.

– Att lägga ned "Människor och tro" förstår jag heller inte. Religion är ju en av vår samtids stora samhällsfrågor och behovet av fördjupade program oerhört betydelsefullt för samhällsdebatten. Själva essensen av public service. Jag inbillade mig faktiskt att radioföljetongen var lite skyddad eftersom den produceras i Luleå, att man skulle vara försiktig med att röra kulturprogram utanför Stockholm, säger Kerstin Wixe.

Även radionovellen produceras i Luleå, men dess öde finns ännu inga beslut om.

– Jag jobbar deltid med radioföljetongen och radionovellen och hoppas givetvis att radionovellen får bli kvar. Men jag vill framför allt betona att radioföljetongen kommer att fortsätta att sändas. Sista delen sänds den femte april och vi avslutar med "Älven" av Rosa Liksom, säger Camilla Blomqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!