Mitt under Pajala marknad på lördag ska Pride-paraden gå med regnbågsflaggor genom Pajala.
Alva Eriksson Kalla är projektledare och arbetar med förberedelserna tillsammans med ungdomar i LänkArr, vilket är en del av Riksteatern, som är där på läger i veckan.
Pride har anordnats i Pajala sedan 2014, men gjort paus två år under pandemin.
– Pride är någonting fint. Vissa har ju svårt att släppa gamla tankesätt, men till Pride kommer folk som tycker på annat sätt och vill visa upp det, säger Alva Eriksson Kalla.
Hon tycker det är viktigt att fortsätta med arrangemanget, eftersom hon tror att det finns fler fördomar mot hbtq-personer på mindre orter.
– I större städer ser man fler olika typer av folk, så där blir det mer accepterat.
Hon är själv en hbtq-person, men för henne har det gått bra att växa upp i Pajala.
– Jag har många vänner som också är hbtq och så har synen förändrats.
På andra håll i världen ser det annorlunda ut, konstaterar hon. Så sent som i tisdags grep turkisk polis 36 personer efter en Pride-parad i Ankara i Turkiet uppger Reuters nyhetsbyrå. Tårgas och pepparsprej användes för att stoppa paraden.
Dådet på en gaybar i Norge chockade henne eftersom det kändes så nära.
– Därför blir det ännu viktigare att ordna sådant här. Även om man tycker att man kommit långt, så är det ändå en bra bit kvar att gå.
Gruvföretaget Kaunis Iron är huvudsamarbetspartner till Tornedalen Pride och vd:n Klas Dagertun kommer att hålla tal.
– Jag tycker det är bra att Kaunis Iron visar framfötterna, säger Alva Eriksson Kalla.
Klas Dagertun betonar att det inte är för att plocka enkla popularitetspoäng som han gör det. För honom är mångfald totalt sett viktig och hbtq är en del av det. Även jämställdhet är en viktig fråga i bolaget.
– Jag personligen är en stark anhängare av ett liberalt synsätt med öppenhet, tolerans, frihet, rättvisa och demokrati. Vi vill förmedla bilden av ett modernt och innovativt bolag där vi välkomnar män såväl som kvinnor, ung som gammal, personer med olika kulturella, etniska, religiösa bakgrunder, politiska uppfattningar och sexuella läggningar.
Men, påpekar han, det finns också ett mer strategiskt och affärsmässigt perspektiv på det.
– Skulle vi vara trångsynta och begränsa oss skulle urvalet av tillgängliga medarbetare vara för litet.
Utöver möjligheten till rekrytering handlar det också om att få en väl fungerande organisation.
– Min uppfattning är att ju mer lik en organisation är den mix av människor vi har i samhället, desto bättre fungerar den.
Första gången Klas Dagertun gick i en Pride-parad var i Greenwich Village, New York 1993 och det var tillsammans med en släkting som ganska nyligen hade kommit ut som lesbisk.
– Det var en av de häftigaste upplevelserna jag har varit med om. Trycket och pulsen där – det var makalöst. Sedan är det inte något fel på Tornedalen Pride heller, Tornedalen är ett viktigt område att stå upp för de här frågorna i. Det är inte alla som har ett tolerant och öppet synsätt.
Ändå tycker han sig ha sett en markant förbättring i Sverige de senaste decennierna.
– Backar vi bandet till 1960- 70-talen var det nog inte så jätteroligt att vara homosexuell i Sverige. Men vi är ju långt i från i mål. Det är bara att se på det som hände i Norge.
Pridearrangemanget börjar redan på fredagen, bland annat med att The Magnettes har konsert på skolgården.