– Ja, man kan skämta om allt, säger hon.
Anna Blomberg är en av de kvinnliga pionjärerna på den svenska humorscenen. 1997 startade hon tillsammans med andra medsystrar Dotterbolaget, med nyskriven humor av kvinnor för alla.
– Det var en reaktion mot den väldiga mansdominansen inom humorbranschen. Vi var väldigt dedikerade, läste "Under det rosa täcket" av Nina Björk som vi diskuterade varannan vecka och jobbade med improvisationsteater, förutom att vi satte upp egna shower. Det var under den tiden som min karaktär "Kåta Gun" föddes, säger Anna Blomberg.
"Kåta Gun" var då en mer nedtonad, kärlekstörstande karaktär som under arbetet med tv-serien Kvarteret Skatan utvecklades till ett kvinnligt svar på "snuskgubbar".
– Jag tyckte det var kul att gå över alla gränser – skapa en kvinnlig karaktär som är pilsk och objektiverar män, på samma sätt som en del män objektiverar kvinnor. Utforska och vända på perspektivet. Kort sagt, gestalta en "snuskgumma".
Det är genom att noga studera röstlägen, kroppspråk och gester som Anna Blomberg fångar sin tolkning av samtida profiler – något hon tränat på sedan barnsben. Anna Blombergs barndomslekar var nämligen en lek med olika karaktärer, kanske för att familjen flyttade från Göteborg till Skåne när hon var tio år.
– Hela familjen var ganska lost i den skånska kontexten. Jag lekte hemma med olika människotyper som jag härmade, tittade på Killinggänget och ville också vara rolig. Jag växte upp med Ulla Skoog och Suzanne Reuter, som få av kvinnliga sketchförfattare och tänkte att här finns en lucka att fylla, säger hon.
Skrattet, det komiska, är nämligen betydelsebärande i hennes liv. Själv beskriver hon sig själv som fnissig – en människa som har svårt att hålla sig för skratt, för att det är befriande. Men skrattar och ler gör hon långt ifrån alltid.
– Jag har just nu landat i mitt hem i Stockholm. Jag är barn, hund och en man och sitter tillsammans med min sambo och diskuterar matinköp och räkningar. Klart att allt i livet inte är skojigt.
Humorn, menar hon, har till viss del ändrat karaktär sedan hon började. Hon exemplifierar med skådespelaren Johan Ulvesons i serien Lorry där han gestaltar karaktären "Bosse" – en manlig karaktär som skulle personifieras som pedofil när han går runt på lekplatser och skolor med sin stora godisklubba.
– Karaktären "Bosse" är verkligen äcklig på alla sätt, men jag tror inte att den humorn skulle gå hem idag. Det är för kontroversiellt, inte minst för att samtiden "tror" att avsändaren är pedofil. Så visst, humor är tidsbundet, säger hon.
Själv har Anna Blomberg mött en hel del patriarkala strukturer under sin karriär som komiker. Bland annat att många ifrågasatt hennes kunnande som manusförfattare.
– Många tror fortfarande att det är en kille som står för humorn. Ett exempel är min karaktär "Kåta Gun" i Kvarteret Skatan, som många tror att Johan Glans och David Batra skrivit manus till. Men det är jag och det är förnedrande, mycket förnedrande att människor utgår från att män är roliga och att kvinnor underhålls av dem. Föreställningen att män roar kvinnor som lutar på huvudet och skrattar är förlegad. Jag upplever tack och lov att det är på väg att förändras, säger Anna Blomberg.