Johanna Lindbäck på hemmaplan med ny ungdomsthriller

En brand i skolans sporthall sätter igång en ryktesspridning på sociala medier om vem som är den skyldige. Johanna Lindbäck är tillbaka på hemmaplan med den andra delen av ungdomstriologin som utspelar sig på Frejaskolans högstadium.

Johanna Lindbäck har tillsammans med författarkollegorna Lisa Bjärbo och Sara Ohlsson precis släppt den andra delen av ungdomstriologin som utspelar sig på Frejaskolans högstadium.

Johanna Lindbäck har tillsammans med författarkollegorna Lisa Bjärbo och Sara Ohlsson precis släppt den andra delen av ungdomstriologin som utspelar sig på Frejaskolans högstadium.

Foto: Stina Bergström

Kultur2021-09-19 06:00

Johanna Lindbäck kommer cyklade till kaféet, som ligger bara några stenkast från barndomshemmet på Porsöberget, där vi stämt träff. 

Hennes senaste bok "Jobbiga tjejer" utspelar sig i Gnesta. Den är skriven tillsammans med Lisa Bjärbo och Sara Ohlsson och är andra delen av deras ungdomstriologi om kompisarna Tilde, Eleni och Jasmine på Frejaskolans högstadium. Historien inleds med en brand i skolans sporthall, vilket skapar en ryktesspridning på sociala medier om vem som är den skyldige. 

– På sociala medier går det snabbt. Någon säger något och plötsligt är det en sanning fast det egentligen inte är det. Det är den mekanismen vi var ute efter, säger Johanna Lindbäck. 

undefined
Berättelsen inleds med en brand i skolans sporthall vilket skapar en ryktesspridning på sociala medier om vem som är den skyldige. " På sociala medier går det snabbt. Någon säger något och plötsligt är det en sanning fast det egentligen inte är det. Det är den mekanismen vi var ute efter ", säger Johanna Lindbäck.

Författartrion vill väcka frågor om könsroller och maktstrukturer i skolans värld. Innan författarkarriären tog fart jobbade Johanna Lindbäck som gymnasielärare i svenska och gör numera skolbesök, vilket har fått henne att reflektera kring ämnet. 

– Om det i en klass finns några tjejer som tycker om läsning ser jag hur de kan vara svårt för dem att visa det. I stället måste läraren hantera killarna som hatar att läsa och låta lektionen utgå från dem. Det handlar om strukturer och krävs otroligt mycket medvetenhet och energi för att ändra på dem. 

Själv har hon skrivit karaktären Tilde. 

– Hon är PK-feministen som flyttat till Gnesta nyligen. Hon har inga vänner och de flesta tycker att hon är jobbig och fel. Något som hon är medveten om och hon känner sig därför misslyckad, säger Johanna Lindbäck.

Hur stora likheter finns det i dig och Tilde?

– Vi är alla tre författare PK-feminister. Det är grunden till varför boken uppstod och ligger oss så nära hjärtat. Men jag är nog mer en "knyta näven i handen person" medan Tilde säger exakt vad hon tycker. 

undefined
Johanna Lindbäck gör numera skolbesök, vilket har fått henne att reflektera kring könsroller och maktstrukturer i klassrummet. "Läraren måste hantera killarna som hatar att läsa och låta lektionen utgå från dem", säger hon.

Den nya boken beskriver hon som en ungdomsthriller med ett pussel av ledtrådar. Men den lyfter också klassperspektivet som finns i hennes tidigare romaner. 

– Tildes föräldrar är utbildade och är väldigt medvetna feministiskt. I hennes liv är det givet att det är så. Andra som man möter i boken kanske inte ifrågasätter eller kan tala för sig på samma sätt, vilket är en form av klassaspekt. 

Den sista delen av triologin heter "Svaga tjejer" och planeras till 2022. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!