Jobbat som brottsutredare – nu kommer sjunde deckaren

Jenny Rogneby från Boden är aktuell med sin sjunde kriminalroman. I boken "Vittnet" bygger hon en berättelse om våld i nära relationer utifrån barnets perspektiv.

Jenny Rogneby är uppvuxen i Boden och är aktuell med sin sjunde kriminalroman - den andra i serien om medlaren Angela Lans. "Jag brukar inte skriva om mord, men just denna berättelse tar utgångspunkt i ett mord där dottern såg sin far döda hennes mamma när hon var fem år".

Jenny Rogneby är uppvuxen i Boden och är aktuell med sin sjunde kriminalroman - den andra i serien om medlaren Angela Lans. "Jag brukar inte skriva om mord, men just denna berättelse tar utgångspunkt i ett mord där dottern såg sin far döda hennes mamma när hon var fem år".

Foto: Mikael Eriksson

Kultur2023-09-04 12:51

– Samhällsproblem intresserar och engagerar mig. Att skriva om dödligt våld innanför hemmets väggar blev än mer obehagligt när jag valde barnets perspektiv. Barn är helt utelämnande till sina föräldrar och kan inte lämna en våldsam situation, säger hon.

Jenny Rogneby är utbildad socionom och kriminolog och jobbade som brottsutredare i sju år på Citypolisen i Stockholm.

– När jag flyttade till Stockholm efter gymnasiet fick jag en helt annan syn på samhället. Hemlöshet, missbruk och kriminalitet var en sådan påtaglig del av stadsbilden. Då jobbade jag som sångerska och dansare och uppträdde bland annat i Melodifestivalen 2007 med gruppen Comso4, men pluggade sociologi och kriminologi för att mitt intresse för samhällsfrågor växte. Och när de sökte brottsutredare på Citypolisen fick jag anställning på polisen, säger hon.

Det var också under sin tid i polishusets korridorer som uppslaget till en berättelse om en polis som går över gränsen för vad som är lagligt föddes. Karaktären kom senare att få namnet Leona, som läsare kunnat följa i fem böcker.

– De flesta av mina författarkollegor har alltid drömt om att skriva. Det har faktiskt aldrig jag gjort. Det är egentligen märkligt att jag nästa år firar 10 år som författare, säger hon.

Karaktären Leonas dubbelliv slog ned som en bomb och Jenny Rogneby valde att säga upp sig från Citypolisen för att skriva på heltid. Sedan dessa har det blivit sju böcker – de två sista om medlarna Angela Lans.

– Medling mellan offer och gärningsperson är en ganska osynlig verksamhet i vårt samhälle och erbjuds bara till ungdomar idag. Det har förekommit under ganska lång tid här i Sverige och internationellt med ganska goda resultat. Det är alltså inte jag som hittat på fenomenet utan medling existerar.

Och om Jenny Rognebys tidigare karaktär Leona var tämligen kontroversiell är medlaren Angela Lans mer sansad.

– Båda bokserierna innehåller många vändningar och twister, men Leona var mer en fartfylld polisserie medan serien om Angela bygger på fler relationer och har ett lugnare tempo. Däremot utsätter jag karaktärerna för mycket, inte minst den unga tonårsdottern Ina i den nya boken som ska träffa sin pappa som är dömd för att ha dödat hennes mamma.

Redan nu har Jenny Rogneby påbörjat bok nummer tre i serien om medlaren Angela Lans, men sedan avser hon att avsluta den serien.

– När jag skrev bok nummer tre i serien om Leona lovade jag mig själv att aldrig mer skriva en serie, men jag har faktiskt en idé till ytterligare en kriminalserie. Sluta skriva om brott kommer jag däremot inte att göra, säger Jenny Rogneby.

Jenny Rogneby

Jenny Rogneby är född 1974 i Etiopien. Hon kom som adoptivbarn till Sverige 1975 och växte upp i Boden med en syster och föräldrar som båda arbetade inom försvarsmakten. Hon är utbildad kriminolog och har arbetat som brottsutredare på Citypolisen.

Jenny Rogneby har även socionomexamen och har läst kurser ibland annat juridik och konflikthantering. Hon är också utbildad musikalartist och har arbetat som artist i många år och turnerat både i Sverige och utomlands, samt medverkat i Melodifestivalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!