Jobb försvinner i coronakrisens fotspår

Den internationellt erkända konstnären Britta Marakatt Labba skulle egentligen ha befunnit sig i Sydney, Australien för att föreläsa vid Sydneybiennalen.

Den internationellt uppmärksammade konstnären Britta Marakatt Labba har förlorat en hel del ekonomiskt på grund av coronaepidemin. "Både utställningar och föreläsningar ställs in, men även raset för den norska kronan har påverkat min ekonomi", säger hon.

Den internationellt uppmärksammade konstnären Britta Marakatt Labba har förlorat en hel del ekonomiskt på grund av coronaepidemin. "Både utställningar och föreläsningar ställs in, men även raset för den norska kronan har påverkat min ekonomi", säger hon.

Foto: Eva Åström

Kultur2020-03-24 19:00

– Jag är mycket glad över att jag inte åkte. Vem vet när jag kommit därifrån, säger hon.

Coronaepidemins utbrott har fått ekonomiska konsekvenser även för en sådan erkänd konstnärer som Britta Marakatt Labba.

– Visst, jag förlorar mycket i inkomst, inte minst alla föredrag  och utställningar som ställs in. Bara de inställda föreläsningarna kostar mig 40 000 kronor på kort tid. Det är mycket pengar för en konstnär, även om jag tillhör dem som vanligtvis säljer bra. Det finns de som har de än värre, säger hon.

En annan aspekt som påverkar hennes ekonomi är den norska regeringens beslut om att stänga gränserna men också den norska kronans fall.

– Jag jobbar och ställer ut ofta i Norge, men nu har jag bett Nationalmuseet i Oslo att vänta med utbetalningen för min utställning till den norska kronan gått upp igen. Den ligger faktiskt lägre än den svenska idag, säger hon.

Sysslolös är hon dock inte även om flera utställningar ställts in, bland annat en utställning på Sven Harrys konsthall i Stockholm som skulle öppnats i juni och en utställning i Skåne samma tid som är osäkert om den blir av.

– Jag jobbar flitigt med småkrypsutställningen som öppnar i juli vid Norra Kvarken där jag valt att jobba med spindlar. Många är rädd för spindlar men jag tänker att de gör ett gott jobb i våra hus. Dessutom är jag uppvuxen med samiska berättelsen om hur en spindel räddade livet på två soldater som flytt in i en klippskreva undan sina förföljare och spindeln vävt ett nät framför dem. Jag ser spindlar som ett nyttodjur.

Och trots svåra ekonomiska tider just nu ser Britta Marakatt Labba med förtröstan på framtiden.

– Det kommer att gå över.  Det har historiskt alltid funnits epidemier. Ibland tror jag att det är naturens sätt att reagera på befolkningsexplosioner, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!