Inspirerad av Elsa Beskows saga "Solägget"

Högt uppe i luften svävar ett stort apelsinskal, vars former öppnar sig för ett barns blick. "Jag har inspirerats av Elsa Beskows saga "Solägget", säger Hans Isaksson.

Konstnären Hans Isaksson har utgått från citrusfrukter och speciellt dess skal i det tvådelade konstverket "Fruktstund (Solägget som sprack)" på Bergets förskola i Luleå.

Konstnären Hans Isaksson har utgått från citrusfrukter och speciellt dess skal i det tvådelade konstverket "Fruktstund (Solägget som sprack)" på Bergets förskola i Luleå.

Foto: Eva Åström

Kultur2022-12-13 13:01

Den tvådelade konstnärliga gestaltningen "Fruktstund (Solägget som sprack)" på Bergets förskola i Luleå invigdes i somras och är Hans Isakssons första offentliga verk i Norrbotten. Ursprungligen från Kiruna flyttande han från länet i samband med krisen som följde på Stålverk 80 kraschen för att senare utbilda sig på Konstfack i Stockholm. 

undefined
I Elsa Beskows saga "Solägget" är förvirringen bland skogens alla varelser stor den dagen de hittar ett gyllene klot på stigen - en saga konstnären Hans Isaksson minns från sin barndom och som inspirerat honom i arbetet med den konstnärliga gestaltningen på Bergets förskola i Luleå.

– Men de senaste åren har jag återvänt till Norrbotten och min barndoms platser, bland annat gjorde jag tillsammans med andra "Mammas hus i Laino" – ett konstprojekt där jag utgick från föremål i huset. I mina arbeten intresserar jag mig för det obetydliga, bortstötta och instabila. Jag vill ladda vardagliga objekt och händelser med nya betydelser eller bara påvisa dess existens, säger han.

undefined
"I många av mina arbeten spelar det kollektiva minnet en viktig roll. Alla känner vi igen resterna från skalade frukter", säger Hans Isaksson.

Och just en vardaglig händelse, som fruktstund på dagens förskolor och skolor, ligger till grund för det tvådelade verket på förskolan – en väggskulptur bestående av fyra uppförstorade skal som fästs på väggen inomhus samt en större skulptur placerad utomhus.

– Jag har länge jobbat med frukter som material och idé – frukten som symbol för det paradisiska men också en undersökning vad som händer när frukten genom metamorfosen från något man äter till något man betraktar som konst. Jag vill uppmuntra barnens nyfikenhet och kreativitet. Precis som i sagan "Solägget", där en apelsin står för något mystiskt och väcker sagans gestalter nyfikenhet och upptäckarglädje, säger Hans Isaksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!