– Beslutet om att spela "Den inbillade sjuke" togs redan 2019, långt innan pandemin. Men med facit i hand är det en genial pjäs att spela just nu. Alla har vi funderat lite extra på hur vi mår och om vi är sjuka under pandemin, säger Rasmus Lindberg, regissör.
"Den inbillade sjuke" är en comèdie-ballet i tre akter, som hade premiär 10 februari 1673. Det blev Molières sista pjäs eftersom han i titelrollen som Argan kollapsade under den fjärde föreställningen den 17 februari 1973 och avled kort därefter.
Pjäsen skrevs som en hyllning till Ludvig XIV segertåg, ursprungligen med en mycket stor ensemble, varav ett balettkompani. Därför har Rasmus Lindberg skrivit om manuset för att passa Norrbottensteaterns mindre ensemble på sex skådespelare.
– Dessutom är det en spretig originaltext med många scener som inte leder någonstans, egentligen en blåkopia av hans tidigare pjäs "Tartuffe" som handlar om en slipad bedragare. Nu är det en mer sammanhållet, tematisk historia, säger Rasmus Lindberg.
Det är Roger Storm som gestaltar pjäsens huvudroll Argan – en hypokondriker som till varje pris vill få uppmärksamhet för sina sjukdomar. Han vill till och med gifta bort sin dotter med en son till en läkare så att han får tillgång till alla möjliga örter, mediciner och lavemang.
– Det är en härlig roll som det svänger mycket om. Argan upplever jag som en nervös och mycket godtrogen person. Dessutom är det väldigt kul att spela komedi. Vi behöver skratta, säger Roger Storm.
Claes Åström spelar läkaren och Erik Kaa Hedberg hans son, båda mycket angelägna om att understödja Argans hypokondri, två roller som spelas i halvmask med utrymme för teatersport och en dialog med publiken.
– Molières pjäser bygger mycket på improvisation med inspiration från Commedia dell´arte. Det är något vi kommer att leka med beroende på vilka situationer som uppstår, säger Claes Åström.
Motor i hela föreställningen är Charlotte Lindmark i rollen som Toinette, Argans kammarjungfru.
– Jag har fullt sjå med att avstyra alla tokigheter som Argan godtroget tackar ja till, inte minst hans vilja att gifta bort sin dotter Angélique till läkaren och bedragaren Doktor Diaforius son Thomas. Jag får dessutom springa med många pottor och lavemang, säger Charlotte Lindmark.
Föreställningen sätts upp som en epokteater där Norrbottensteaterns turnébuss förvandlats till en våning i Paris 1673.
– Det förhållningssätt till läkekonsten som beskrivs i pjäsen skulle bli helt obegripligt om vi förlagt handlingen till nutid. Vi talar om en tid då läkare fortfarande utgick från de fyra kroppsvätskorna med lavemang, tarmsköljningar och rening av kroppen som behandlingsmetoder. Samtidigt står man 1673 inför en kommande brytpunkt. Blodomloppet har upptäckts och det första vaccinet kommer 50 år senare. Vår föreställning kan nog liknas vid en krogshow från 1600-talet, säger Rasmus Lindberg.