Hon skapade "Beatlesfeber" redan på 1800-talet i New York

Livsberättelsen om Jenny Lind, känd som "Näktergalen från Sverige", är närmast en Askungesaga. För hur kunde en oäkting, uppvuxen i armodets Klarakvarteren i Stockholm i början på 1800-talet, bli en megastjärna på de internationella operascenerna?

Fritt efter boken, "Näktergalen. En biografi över Jenny Lind" av Ingela Tägil, har Norrbottensteatern valt att gestalta ett livsöde av en av Sveriges första stora megastjärnor.

Fritt efter boken, "Näktergalen. En biografi över Jenny Lind" av Ingela Tägil, har Norrbottensteatern valt att gestalta ett livsöde av en av Sveriges första stora megastjärnor.

Foto: Petra Älvstrand

Kultur2024-09-10 22:00

– Det är svårt att förstå. Jag menar hon skapade "Jennyfeber" redan på 1800-talet, långt innan Beatles fick unga flickor att svimma av hänföring, säger skådespelaren Hanna Edh.

undefined
Fritt efter boken, "Näktergalen. En biografi över Jenny Lind" av Ingela Tägil, har Norrbottensteatern valt att gestalta ett livsöde av en av Sveriges första stora megastjärnor.

Det handlar om Norrbottensteaterns föreställning "Näktergalen" som just nu repeteras på teaterns scen 2 – en livsberättelse om den unga, fattiga oäktingen Jenny Lind, som enligt myten, blir upptäckt när hon sjunger i ett fönster och endast nio år gammal ges en plats på Dramatens elevskola. 

undefined
"Jenny Lind hade en ytterst komplex bakgrund, uppvuxen i de fattiga Klarakvarteren i Stockholm som oäkting till att bli en megastjärna inom operavärlden. Det är den dramatiska bågen vi gestaltar", säger regissören Michaela Granit.

– Hon var banbrytande. Innan hennes debut på den internationella operascenen hade sopranstämmorna främst sjungits av unga pojkar, kastratsångare. Men Jenny Lind var även banbrytande på andra sätt. Trots att hon var omyndig, likt alla kvinnor vid denna period, hade hon kontroll över sina inkomster. Inte minst gav hon bort mycket till välgörenhet och vägrade ta emot gage i sitt hemland Sverige, säger skådespelaren Karin Paulin.

Det är också Karin Paulin som kommer att gestalta den "vuxna" rösten av Näktergalen från Sverige.

– Hon sprängde mark både för vad kvinnor då kunde göra, men också musikaliskt. Opera kräver en större klang – en klang som skär genom orkestern. Jenny Lind hävdade alltid att hon lärt sig sjunga av fåglarna samt ett hårt arbete – en ära hennes berömda franska sånglärare Manuel Patricio Rodríguez Garica nog hoppats få. Sorry för honom, men det är Jenny Lind alla minns, säger hon.

Det är svårt att inte beröras av denna framgångssaga. Vi skriver 1800-tal där en fattig flicka växte upp, utvecklades och slutligen tog världens operascener med storm.

– Samtidigt beskrev hon sig själv som liten, brednosig och ful. Det offentliga livet tärde på henne. Hon var megastjärna, frigjord men längtade kanske främst efter ett hem. Hon hade ju själv varit utackorderad i olika familjer, följt av Dramatiska elevskolan under flera år under sin uppväxt. Och med tanke på hennes bakgrund är det inte svårt att förstå att ett stabilt hem var betydelsebärande, trots hennes framgångar, säger Kristine Gulbrandsen.

undefined
Regissören Michaela Granit vill se ett mer samordnad rörelsemönster i en av scenerna och går in själv i gestalningen.

Tillsammans med hela ensemblen, som även består av tre musiker, hoppas de bjuda på en berörande föreställning om den första svenska operastjärnan Jenny Lind.

– Samtidigt skönt att det inte finns några inspelningar av hennes sång. Vi kan tolka fritt, menar ensemblen.

Jenny Lind

Jenny Lind föddes den 6 oktober 1820 i Klara församling i Stockholm som utomäktenskaplig dotter till bokhållaren Niclas Jonas Lind och lärarinnan Anne-Marie Fellborg. Under sina första år var hon utackorderad men vid nio års ålder upptäcktes hon av en premiärdansös vid Kungliga operan och hjälpte henne till en plats på Dramatens elevskola, som betalade hennes uppehåll.

Jenny Lind fick sitt genombrott 1838 i huvudrollen som Agathe i "Friskytten". 

Hennes internationella karriär tog fart 1841 då hon reste till Paris för att fullborda sin studier hos Manuel Patricio Rodriguez Garcia under tio månader, en lärare som inte minst tog mycket betalt.

Efter hennes återkomst till Sverige 1842 fick karriären ett uppsving och när hon 1844 återvände till Tyskland följde en mängd gästspel. Hon sågs som den tidens största sångerska och skådespelerska, där polisen ofta måste ingripa för hindra slagsmål om biljetter och platser.

1850 kontaktades Jenny Lind av P.T. Barnum som övertalade henne till en turné i USA, där sällan någon konsert gav mindre än 10 000 dollar.

I boston gifte sig Jenny Lind med Otto Goldschmidt som hon fick tre barn med.

Under åren 1854-59 var hon ute på större konsertresor i Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Irland. Därefter drog hon sig tillbaka till sin villa i Worcestershire i England och ägnade sig åt familjen, välgörenhet och sång. Hon var bland annat sånglärare vid Royal College of Music 1883-86.

Hösten 1887 somnade Jenny Lind in, där hon enligt sägnen formade toner av sången "An den Sonnenschein", likt en svanesång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!