– Vi måste kunna var kritiska kring vad som sker angående den skenande digitala utvecklingen, utan att bli förlöjligade och kallas foliehatt eller bakåtsträvare, säger hon.
I boken "5G – Vår strålande framtid eller undergång?" har Gun-Marie Henriksson samlat forskning om digitaliseringens baksida. Hon sticker inte under stol med att hon anser utbyggnaden av 5G är helt onödig eftersom hon anser att vi idag redan har allt en människa kan behöva - både på arbetsplatser och i hemmet.
– Vad ska vi egentligen med 5G till och vem driver den utvecklingen? Vi har den teknik vi behöver. Jag är inte bakåtsträvare. Det handlar inte om att återgå till livet på 1800-talet. Teknikutvecklingen har gjort många fina saker inom vården och industrin, men jag ifrågasätter denna oreflekterade tro på tekniken och hur den påverkar allas våra liv.
Gun-Marie Henriksson menar att det inte förekommer någon större debatt om hur teknikutvecklingen påverkar människor, djur och natur negativt. Förutom diskussionen om hur sociala medier skapar ohälsa hos främst den yngre generationen.
– Flera forskare och läkare har påpekat att mikrovågsstrålningen har negativ påverkan på biologiskt liv, främst på våra barn . Det handlar alltså inte bara om stress som roten till ohälsa i vår värld. Och vad händer när den artificiella intelligensen ersätter mänsklig arbetskraft. Det finns kalkyler på att så mycket som 40 procent av alla arbetstillfällen inom arbetar- och tjänstesektorn kommer att ersättas av robotar. Ja, till och med vartannat jobb inom en 20 års period, enligt Ericsson. Det är viktiga frågor som vi måste börja tala om i samhället.
Gun-Marie Henriksson vänder sig främst emot den maktlöshet människor känner idag.
- Folk över hela världen försöker demonstrera mot 5G, men detta syns inte i massmedia idag. Exempelvis hölls demonstrationer i Stockholm och Göteborg den 24 november för att att kräva sänkta gränsvärden, strålningsfria skolor och förskolor samt att stoppa 5G. Vi drivs in i ett teknikberoende, men till vilken kostnad? Det handlar inte bara om att vårt samhälle blir sårbart utan också om den mänskliga gemenskapen. Och de som tjänar pengar är de stora dataföretagen som i jakten på ny lönsamhet utvecklar tekniken ytterligare.