– Omvärlden måste omedelbart kräva ett stopp mot våldshandlingarna i Belarus. Det är fruktansvärt att se de scener som kablas ut nu från olika städer i landet. Det är oerhört smärtsamt att följa utvecklingen och det är inte första gången som regimen gör så här, säger hon.
Maria Söderberg är fotograf och skribent och utbildar sig just nu till historiker. Hon bor växelvis i Arjeplog och Enskede gård.
1997 besökte hon för första gången Belarus, där hon har blivit vän med bland annat Nobelpristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, som även har varit och besökt henne i Arjeplog.
Det började med att hon intresserade sig för Afghanistan och sedermera för dåvarande Sovjetunionen och dess upplösning 1991.
– Det var en omvälvande period i Europa och det här intresset förde mig sedan också till Vitryssland, som vi numera kallar Belarus.
Maria Söderberg var redaktör för boken ”Språket som svalan bor i dess hjärta”, en antologi med texter av belarusiska författare som gavs ut 2011.
Hon har haft många samtal med sina vänner i Belarus de senaste dagarna.
– De har just nu en icke-legitim president. Aljaksandr Lukasjenka har gradvis gjort sig själv till envåldshärskare sedan han tillträdde 1994. Vid valet för tio år sedan fängslades och arresterades alla motkandidater. Det här är bara en upprepning av vad han har ägnat sig åt under alla år.
Hon har från flera källor fått veta att det har fuskats i vallokalerna och att den trio av kvinnor med 37-åriga översättaren och tvåbarnsmamman Svjatlana Tsichanouskaja i spetsen som utmanade presidenten i själva verket borde ha vunnit valet stort.
– Först var det Svjatlana Tsichanouskajas man Siarhej Tsichanouski som kandiderade, men när han häktades på tvivelaktiga grunder tog hon hans plats, om än motvilligt. Jag tyckte det var fantastiskt att de här tre kvinnorna trädde fram och fick det enorma stöd som de fick över hela landet.
Härom kvällen kunde världen se Svjatlana Tsichanouskaja säga i tv att hon frivilligt hade dragit tillbaka sin kandidatur, lämnat Belarus och befann sig i Litauen.
– Vi vet inte om hon har rest frivilligt eller tvingats i landsflykt, men det är väldigt obehagligt. Helt klart är hon satt under mycket hård press. Det här handlar förmodligen om hot och ytterst om liv och död.
Fler än 6 000 personer som deltagit i protesterna i Belarus de senaste dagarna har gripits, enligt FN:s människorättschef Michele Bachelet.