Historien bakom födelsen av Luleås hiphop scen Exiled

Luleås Exiled Dance Crew är en av få rena hiphop scener i Sverige – den enda norr om Stockholm.
Hör eldsjälen Jouni Vesa berätta om skadan som ledde till ett halvt års förlamning men också resan för att etablera den nordligaste hiphop-föreningen i Sverige.
– Flytta upp till Luleå var kul men också överlevnad, säger han.

År 2008 bildades föreningen Exiled Dance Crew i Luleå, den enda norr om Stockholm. "Det är fortfarande så kul att dansa", säger Jouni Vesa som tillsammans med sin sambo Ann Strandberg startade föreningen med några andra hiphop fantaster.

År 2008 bildades föreningen Exiled Dance Crew i Luleå, den enda norr om Stockholm. "Det är fortfarande så kul att dansa", säger Jouni Vesa som tillsammans med sin sambo Ann Strandberg startade föreningen med några andra hiphop fantaster.

Foto: Petra Älvstrand

Kultur2024-12-08 09:00
undefined
När Jouni Vesa var 15 år flyttade han hemifrån. "Jag och min styvmor kom inte överens, men det var en nyttig resa. Någon månad brände jag alla pengar och levde på 10 kilo makaroner till frukost, lunch och middag. Det ger perspektiv", säger han.

Han har en pajad menisk och var förlamad i en arm efter en nackskada i samband med ett "headspinn", det vill säga att snurra på huvudet, en av alla moves/rörelser, som är signifikativt i grenen breakdance. 

– Jag har ärligt få minnen från det halvåret, mer än att jag ringde till min läkare i Umeå efter utskrivningen och sa: "Nu har jag gråtit i två dagar. Nu börjar jag träna". Jag mötte nämligen flera andra med samma förlamning, ofta efter en skoterolycka, som efter flera år fortfarande inte kunde röra sin arm. Men jag ville dansa och vägrade ge upp. Jag tränade, trots att armen hängde. Det tror jag var nyckeln till att nerverna från nacken reparerade sig, säger han.

undefined
År 2008 bildades föreningen Exiled Dance Crew i Luleå, den enda norr om Stockholm. "Det är fortfarande så kul att dansa", säger Jouni Vesa som tillsammans med sin sambo Ann Strandberg startade föreningen med några andra hiphop fantaster.

Och ja, det är svårt att inte beröras av Jouni Vesas historia, men också inspireras. Han tillhör den skara unga som på sin tid, trots en stökig uppväxt, hittade både en mening, syfte och insikt, om hur han ville gå vidare i livet. En osäker framtid efter avslutad militärtjänstgöring i Stockholm gjorde att han flyttade till Luleå där det fanns släktingar.

– Kärnan i mitt gamla kompisgäng i Katrineholm har det gått bra för, men i den vidare kretsen sämre. Någon sitter på kåken, någon är död, andra har det dock gått okej för. Det var också därför jag flyttade upp till Luleå. Hade jag stannat... nej, det hade slutat på ett helt annat sätt, säger han.

undefined
"Verksamhetsbidraget från Luleå kommun är avgörande för vår verksamhet. De pengarna täcker nästan hela hyran", säger Jouni Vesa som nu söker pengar för ett projekt för att kunna anställa tre lärare med syfte att skapa närvaro på fritidsgårdar, men också göra fler föreställningar.

Och hade Jouni Vesa stannat i Katrineholm, hade då Luleå som en av få orter i Sverige, kunnat stolta med en egen hiphop-scen, där nio parallella dansgrupper för barn, unga och vuxna ges i lokalen vid Södra Hamn?

Kanske. Det var trots allt i mötet med två lulebor, Patrik Häggström och Thomas Hämén, som de tre tillsammans etablerade breakdance som en av alla stilar bland Luleås barn och unga på Luleå rytmik- och balettförening vid norra hamn. År 2008 valde Jouni Vesa tillsammans med sin sambo Ann Strandberg att starta en egen hiphop-förening och bröt sig loss från Luleå rytmik- och balettförening.

– Kanske var det lite taskigt. Våra elever följde med oss och blev Exiled Dance Crew, men det kändes nödvändigt då, säger han.

undefined
För sju år sedan fick Exiled Dance Crew en egen lokal i Södra hamn i Luleå. "Det betyder jättemycket. Hiphop kulturen består av så mycket mer än dans. Här kan likasinnade träffas", säger Jouni Vesa.

Sedan sju år tillbaka har föreningen en egen lokal vid Södra hamn i Luleå, anpassad för föreningens behov. Innan dess drev de verksamheten på olika stället runt om i Luleås stadskärna.

– Lokalen har betytt jättemycket. Hiphop-kulturen bygger på så mycket mer än bara dansen. Det är en samlingsplats och ett häng för likasinnade, säger Jouni Vesa.

undefined
Idag kan de som är intresserade av hiphop kulturen gå in på internet för att ta del av tävlingar och nya moves/rörelser. Så var det inte när Jouni Vesa blev biten. "Jag och mina kompisar åkte till Nyköping där vi köpte VHS-filmer för att ta del av det nya inom hiphop kulturen".

För inom hiphop-kulturen är dansen bara ett av de fyra elementen, eller grundpelarna, nämligen: dans, rapmusik, DJ-kultur och graffiti med ett osynligt element som Jouni Vesa benämner kunskap. Därför har han också ett litet avvaktade förhållande till att breakdance blev en OS-gren, trots att han själv ingick i det svenska breaking-förbundet som guidade och tog ut tävlande inför OS-satsningen. 

– Det finns svårigheter med att ta en kultur till en idrott, säger han.

undefined
Jouni Vesa testade själv i stort sätt alla sporter när han var barn, men det var när han tillsammans med några kompisar hittade breakdance som han fann ett sammanhang och rörelser där han kände sig hemma. "Barn behöver alternativ till klassiska idrotter", säger han.

Det vill säga att idrottsvärlden har sin egen bedömning där vissa rörelser kan få högre poäng i förhållande till personlighet, känsla, stil och uttryck som annars rankas högt inom hiphop kulturen. Eller att idrottsrörelsen inte godkänner kulturens eget SM som faktiskt åter kommer att ske i Luleå i oktober 2025. Det blir också Jouni Vesas tredje SM i breakdance som anordnare. I fjol stod han som arrangör för SM i breakdance i Umeå, innan dess ett SM på Luleå Energi Arena i Luleå.

– Lokal brukar lösa sig. Kanske får vi något bidrag till gradänger. Det viktigaste är att skapa en närhet till de tävlande, säger han.

undefined
"Visst finns det risker för skador även i breakdance", säger Jouni Vesa. Han har egen erfarenhet efter en nackskada där ena armen var helt förlamad i ett halvt år.

SM i breakdance ligger dock nästan ett år bort. Exiled Dance Crews verksamhet fortsätter.

– Intresset är stort. Jag menar, alla barn känner sig inte hemma i de traditionella sporterna och behöver röra på sig på annorlunda sätt. Därför försöker vi även resa runt i länet för att fler barn kan få testa breakdance och parkour, säger Jouni Vesa.

Och han talar till viss del utifrån egen erfarenhet. Han hade själv provat de flesta sporter när han tillsammans med sina kompisar fann mening i hiphop kulturen under uppväxten i Katrineholm. Efter 25 år tränar han fortfarande breakdance och dansar tillsammans med sina två barn samt skapar föreställningar med bland annat sin styvson och musikern Nore Strandberg.

– Jag hoppas verkligen att någon tar över när vi eldsjälar slutar. Vår verksamhet behövs, säger Jouni Vesa.

undefined
I oktober 2025 anordnas SM i breakdance i Luleå för andra gången med Jouni Vesa arrangör.
Hiphop

Hiphop är en subkulturell rörelse som formades sent 1970-tal av afroamerikanska ungdomar bosatta i South Bronx i New York. Delar av kulturen började bli mainstream under tidigt 1980-tal och under 1990-talet hade hiphop-kulturen spridit sig över hela världen. Rörelsen sägs ha börjat med DJ Kool Herc, Grandmaster Flash & the Furious Five och Afrika Bambaataa.

Grundpelarna i kulturen är: breakdance, rap musiken, DJ och graffiti. Dessutom ett "osynligt" element - kunskap.

Idag är streetdance störst i Asien – Kina, Japan och Taiwan toppar utövandet – med inte minst stora sponsorer, tävlingar och scener.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!