Konstverket "Sammanflätningar" hänger i en trapp i B-huset på Luleå tekniska universitet – ett verk som ett antal studenter i kvinnohistoria tyckte mötte anstöt vilket ledde till en stor debatt i en närmast fullsatt hörsal på universitetet, eftersom bland annat en naken kvinna, med referenser till konsthistorien, lägger sin tass på seriefiguren "Tintins" kön i detta verk.
Konstverket hänger dock fortfarande kvar och guiden Shiva Niiko Anoushirvani tar det i försvar.
– Statens konstråd censurerar aldrig konstnärer, utan bjuder in till diskussion om verket. I detta fall ett konstverk där varken Tintin kan ses som en kolonialföreträdare. Han är bara en kropp som tillsammans med övriga motiv bildar en sammanflätning av olika saker med referenser både till konsthistorien, sex, ungdom och konstnärlig frihet, säger hon.
Hon är själv konstnär, uppvuxen på Porsön i Luleå och håller på uppdrag av Statens konstråd i denna vandring bland 13 utvalda verk som hänger på olika platser på universitetsområdet.
– Vissa konstverk ingår i Statens konstråds samling av cirka 200 000 permanenta verk som sedan 1937 placerats ut och finns runt om i landet. Men vissa av verken ingår i Luleå tekniska universitets egen konstsamling samt Universitetsbibliotekets konstsamling, säger hon.
Och de övriga verken har inte väckt debatt, däremot finns möjlighet till reflektion över inte minst tekniken och industrins framfart i förhållande till länets naturresurser. Kanske främst manifesterad i Universitetsbiblioteket, där konstnärer som Hanna Kantto, Katarina Pirak Sikku, Lars Pirak och inte minst Kenneth Mikkos fotografi över dagbrottet i Kaunisvaara berättar om sår i naturen när malm och metaller ska utvinnas, curerad av Åsa Bergdahl under hennes tid på Statens konstråd.
Hela konstvandringen inleds dock vid det magnifika verket "När fåglar tystnar" av Danilo Stankovic från 2016 – en målning som berättar om skogens magi och den tysta kunskap som föds i allas våra fantasivärldar. Konstverket går närmast från golv till tak, målad med olja på björkplywood, där detaljer på lavar och tickor målats i fluorescerande färg och därför lyser i mörker.
– Ett tips för alla på kvällspromenad. Det är magiskt, säger Shiva Niiko Anoushirvani.