Rörelsemönster med inspiration från både streetdance, klassisk, modernt och lite salsa skapar en likadel kraftfull som fantasieggande och ytterst väl koreograferad föreställning. Lägg därtill mycket skickliga dansare från Kungliga Operan och Göteborgsoperan, så är man så att säga i hamn.
Inspirationen till den koreograferade berättelsen fick Jerome Marchand när han tittade på en naturfilm om just fågelarten gök och dess alldeles speciella livsbetingelser, som att de lägger ägg i andra fågelarters bon och sedan ser till att överleva till varje pris efter kläckning. En sorts solitär som via överlägsenhet överlever i vår värld. Ensemblens två kvinnliga dansare från Kungliga Operan, Sarah Jane Medley och Daria Ivanova skapar stilfulla fåglar i tåspetsskor, medan de tre manliga dansarna Anthony Lomuljo, Clyde Emmanuel Archer och Gil Shachar briljerar både med teknik, scennärvaro och kontroll. Kort sagt en helgjuten föreställning där allt från ljussättning, musik, koreografi, dansarnas prestationer och även tid bidrar till ett briljant helhetsintryck. Klart kvällens höjdpunkt.
Föreställningen The reed warbler föregicks av dansföreställningen Förvandlingen. Det är koreografen Joseph Sturdy som för tredje året i rad inbjudits av Dans i Nord att turnera runt Norrbotten under Dansfesten. Nu med en föreställning med inspiration från Frans Kafkas novell med samma namn. Kafkas Förvandlingen firar hundraårsjubileum 2015. Det var nämligen 1915 novellen publicerades, först i tidskiften Die weissen Blätter och sedan som bok i skriftserien Der jungste Tag. Sedan dess har berättelsen om handelsresanden Gregor Samsa som en dag vaknar och upptäcker att han förvandlats till en cirka en meter lång skalbagge, men fått behålla en människas medvetande, vunnit nya läsare i varje generation.
Tolkningarna av berättelsen är mångfacetterade men precis som Kafka själv, där arbete och familj är intimt förknippade med varandra, har Gregor Samsa målat upp bilden av sig själv som bunden av plikter till familjen, familjeförsörjare, tillika en slags familjens slavarbetare som en dag i framtiden kanske kan lösgöra sig från sitt kontrakt. För vad beror Gregor Samsas förvandling på?
I Joseph Sturdys tolkning en ganska öppen historia. Snarare en sorts kamp för att lösgöra sig från förväntningar och plikter - att bli accepterad för den man är, även om man inte längre betraktas som en människa.
Det är böljande poetiskt men också mekaniskt och stundom både intetsägande och likformigt i den kyliga värld Sturdy skapat. Skickliga dansare förvisso, men det saknas periodvis dynamik i rörelsematerialet för att hålla för en hel timmes dansföreställning.
Vissa partier i föreställning är njutbart tajta. Där finns ett ärende, men så följs de av andra partier där tomheten tar överhand, berättelsen förlorad. Det är som sagts tredje gången just Sturdy får möta publiken i Norrbotten. Det är bara att hoppas att Dans i Nord har den goda smaken att bjuda länets publik på en ny koreograf när det är dags för nästa turné.