– Britta Marakatt Labba etablerade broderiet som en konstform när hon valdes ut till Documenta 14 i Kassel, 2017, säger Annika Persson Åkerblom.
Hon är en av de fyra etablerade konstnärerna i utställningen "Fria stygn" på Regionhuset i Luleå. Hennes konstnärskap har på senare tid tagit uttryck i broderiet, inte minst vid hennes konstnärsresidens i Frankrike 2018.
– Jag började förstora gamla fotografier till stora bilder och sedan brodera motiven, berättar hon.
Hon medverkar i utställningen med "fotografiska fotografier" men även med musikaliskt inspirerande broderier.
– Jag började brodera korsstygn när jag var fem år men utbildade mig till dekoratör. Det fria broderiet återupptäckte jag vid min konstutbildning på Sunderby Folkhögskola.
En nestor i broderi är konstnären Brita Weglin vars elever även ställer ut på Regionhuset.
– Det finns en sådan styrka i broderiet. När jag är stressad sätter jag mig och broderar och då blir livet stilla igen, säger hon.
Brita Weglin har hållit flera kurser i broderi runt om i länet och ställer själv ut ett antal bilder som ursprungligen skulle ställts ut under Nattfestivalen i Korpilombolo.
– Det grafiska språket var länge mitt uttryck, men broderiet gav mig ett uppvaknande under en svår tid i mitt liv då jag var nära döden - gamla linnehanddukar och garner födde mitt dokumentärbroderi, säger hon.
Och i närheten av döden föddes konstnärliga motiv, liksom berättelser om vår samtid. Inte minst coronapandemin är högst närvarande i Brita Welins broderier, liksom natten och mörkret i en del av Sverige där midvintern är högst påtaglig.
Vid utställningen "Fria stygn" medverkar även Eva Kitok samt Monika Svonni samt 21 elever i grupputställningen "Dokumentärbroderi, som har studerat för Brita Weglin.