Här är barnböckerna du inte ska missa i sommar

Kritikern Regine Nordström tipsar om vårens bilderböcker lagom till lata sommardagar.

Kritikern Regine Nordström tipsar om bilderböcker inför sommarens lata dagar, bland annat boken "Ingen utom jag" av Sara Lundberg.

Kritikern Regine Nordström tipsar om bilderböcker inför sommarens lata dagar, bland annat boken "Ingen utom jag" av Sara Lundberg.

Foto: Sara Lundberg

Kultur2024-06-22 16:30
undefined
"Solvej längtar" är som en sång och slutar i dur, menar kritikern Regine Nordström.

Solvej längtar 

Amanda Jonsson 

Opal

En vacker och vemodig bok i lila, rosa och blått - precis som en luleåhimmel. Den är som en sång och slutar i dur när Solvej struntar in sin familjs intressen och får vara i musiken. Plus för bokförlaget som skriver ut vilken teknik som illustratören använt.

undefined
"Förskolespöket" är en konstfärdig bok i nattblått och elektriskt varmt gult.

Förskolespöket

Ester Roxberg, text. Clara Dackenberg, bild

Lilla Piratförlaget

Med en fin botten i förskolebarnets vardag utan föräldrarna på föris, och om Ruth som träffar ett gulligt spöke som skulle ha kunnat vara en figur ur Tove Janssons bildvärld. En konstfärdig bok i nattblått och elektriskt varmt gult. 

undefined
"Vi är pirater" berättar om två syskon som på riktigt, men i rollen som pirater, rånar grannbarnen på deras godis vilket får konsekvenser, så klart.

Vi är pirater

Anders Sparring, text. Per Gustavsson, bild

Lilla Piratförlaget

Lekens verklighet är stor, stark och labbar med farligheterna. I bok blir barnets trots kul och härligt att känna på utan risk. I ”Vi är pirater” är ett förlåt inte nåt att räkna med. Så kan det vara ibland.

Tack och lov verkar viljan att göra bilderböcker aldrig att ta slut. Och utan att ha läst alla nya gör vårens utgivning mig riktigt munter. Illustratörerna är rutinerade och experimentsugna. Här finns mycket att välja mellan. 

undefined
"Addis afro" av Jali Madi Susso och illustratören Felicia Fortes är en rolig berättelse om afrohår.

I två böcker står afrohåret i centrum. Häftigast och roligast är ”Addis afro” av Jali Madi Susso. I den korsar författaren en variant på den gamla ukrainska folksagan om djuren som knör in sig i en vante, med den tröttande upplevelsen av att alla vill känna på ens hår. Utan att ta på mössa har nämligen Addi gett sig ut i vintern för att åka snowracer och författaren låter ett par djur, ett efter ett, flytta in i håret. Illustratören Felicia Fortes fartfyllda bilder av vinter och backar - och av att bli riktigt arg - är viktiga för upplevelsen. För Addi får förstås nog och när även älgen vill sitta i håret trillar alla ut. Sen får pappa fixa afrot som nu står åt alla håll. 

undefined
Anders Sparring och Per Gustavsson är duon barkom bilderboken "Vi är pirater" som rosas av kritikern Regine Nordström.

På humor bygger även ”Vi är pirater” av Anders Sparring och Per Gustavsson. Här är det två syskon som på riktigt, men i rollen som pirater, rånar grannbarnen på deras godis. Deras pappa arrangerar förstås ett förlåt-tillfälle, men skämmas verkar ännu inte vara deras grej. Och med bilder fulla av mörka färger, vassa tänder, svärd, pliriga ögon och rufsiga hår skapar Per Gustavsson härlig dramatik och komik.

undefined
"Jag är inte gosig" är en berättelse ur en ganska vildsint katts perspektiv.

I ”Jag är inte gosig” är det istället en omnipotent katt som har rollen att göra som den vill – och förstås också är bokens jagberättare. Med tekniker som lånat mycket av den tecknade serien, blir illustratören Maria Jönssons katt vild och fartig när den rusar genom rummen hos sin familj. Bara på slutet sitter katten en liten stund i barnens knä. Texten av bilderboksdebuterande Mia Öströms liknar i sin tur närmast en lång dikt, rytmisk och skön att läsa.

Även i ”En livsfarlig lördag” av Johanna Thydell och Sara Gimbergsson, finns barn som bryter mot förbud. Tove tar med sig gosedjuret Basse till badhuset när han vill istället göra det han är van vid. Men livet har ju utmaningar, som att inte kunna simma och ändå vara på badhus. Det blir både roligt och spännande.

I sina böcker förstärker illustratörerna Sara Gimbergsson och Maria Jönsson dramatiken genom att ställa ett av uppslagen på högkant: Jönsson för att skapa extra fart för katten när den gör ett stort hopp rakt ner i en tårta och Gimbergsson visar hur det känns att sjunka till botten i en stor bassäng. (Som tur är ju Basse ett gosedjur som inte behöver andas. Så riktigt läskigt blir det inte när man läser, bara nästan.)

Både ”Jag är inte gosig” och ”En livsfarlig lördag” är också exempel på att en bilderbok våren 2024 ofta har högre ambitioner än att leverera en text och en bild per uppslag. Att öppna en ny bok blir därför nästan som att lära sig läsa på nytt.

undefined
Sara Lundbergs bok "Ingen utom jag" består i stor utsträckning av endast bilder.

Så är det även med ”Ingen utom jag” av Sara Lundberg. På 19 av uppslagen finns enbart bilder; jag tror det är akvareller, vackra och skiftande som sammet att smeka med handen. Och när huvudpersonen flyter iväg från sin mamma i en gummibåt, och in i undervegetationen vid stadens badsjö, börjar en fantastisk resa. Den bär av i en skogsgrön och sjöblå värld som kanske är en dröm. Men med sig hem får pojken ett riktigt frö. Kanske har det som hänt verkligen hänt? Läsaren och den vuxne medläsaren får därmed i uppdrag att själva skapa kärnan i berättelsen. 

Andra böcker där bilden är så central för tolkningen att texten får en annan roll är Amanda Jonssons ”Solvej längtar” och Anders Holmers ”Utflykt”, båda med text och bild av samma upphovsperson, liksom Clara Dackenbergs ”Förskolespöket” med text av Ester Roxberg. Det gäller både vad som sägs och var texten är placerad på sidan. 

I ”Solvej längtar”, om att ha andra intressen än resten av familjen, och i ”Utflykt”, om just en utflykt i två barns lekuniversum, ger texten snarare ingångar till berättelsen än att vara något för högläsaren färdigt att framföra. ”Förskolespöket” i sin tur handlar om Ruth som kollar in natten på förskolan och träffar ett spöke som vill bli hämtat för att gå hem. Texten är sparsmakad, men ändå rikare. Överraskande nog dubblerar text och bild istället varandra ibland utan att det blir tjatigt. Det är en svår konst.

undefined
I Anders Holmers bilderbok "Utflykt" ger sig två barn ut på en fantasifullt strövtåg i naturen.

Jamen, vilken ska jag läsa med barn då? frågar du.Vem är du och vem är ni? frågar jag tillbaka. Låna hem från bibblan och prova er fram, hiss eller diss lär visa sig direkt. Men vad ni än väljer möter ni stark bilderbokskonst. Ibland är den inte helt begriplig för en vuxen. Gillar barnet den – kör på det. Det blir kul!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!