Hantverkskafé och stärkt kultur i Harads

I kyrkan i Harads visar bygdens konsthantverkare upp sina alster. Det blev det första synliga resultatet av pilotprojektet Kultur Nord.

Berthel Wiklund, Charlotta Lennartsdotter och Marianne Strand är tre av de personer som på olika sätt arbetar för att stärka kulturen i Edeforsbygden.

Berthel Wiklund, Charlotta Lennartsdotter och Marianne Strand är tre av de personer som på olika sätt arbetar för att stärka kulturen i Edeforsbygden.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kultur2021-03-01 06:00

Att Harads har ett livaktigt kulturliv med både visfestival och filmfestival börjar bli allmänt känt. Nu vill en kärntrupp av kulturälskare ta det ett steg längre och stärka kulturutövarna i trakten så att de håller jämna steg med besöksnäringen. 

Berthel Wiklund, ordförande i Harads byaförening, Charlotta Lennartsdotter, verksamhetsledare för Edefors ekonomiska förening och Marianne Strand, projektledare för Vision 2030 i Edeforsbygden möter upp i Servicepunktens lokaler i Harads. De brinner alla tre för bygdens kultur och det bubblar av olika tankar om hur de vill utveckla den.

Just nu pågår den årliga vinterfestivalen i Harads, då lokala föreningar och företag hjälps åt att fylla veckan med program. I Edefors kyrka ställer tio textila konsthantverkare ut sina alster i ett konstkafé.

– Det är toppen att det händer någonting, säger Ingrid Bergman som ska ställa ut sina vävar.

Hon uppskattar att det satsas på kulturen.

Vision 2030 är ett projekt som ska samla in tankar från invånarna om hur de vill att bygden ska utvecklas. I den enkätundersökning som har gjorts framkom många önskemål som gäller kulturen.

Charlotta Lennartsdotter och Marianne Strand kom då på idén till pilotprojektet Kultur Nord och fick stöd av regionen.

En tanke som ganska omgående dök upp var att starta en hantverksbutik i Servicepunktens lokaler. De startade direkt med att ställa ut ett antal stickade vantar i fönstret i entrén.

– Det har redan kommit in turister och köpt vantar, trots att vi inte ens har annonserat, berättar Charlotta Lennartsdotter. 

De tror att politikerna inte alltid förstår hur viktig kulturen är för att människor ska trivas och vilja bo på en ort. Dessutom kommer efterfrågan både från invånare och turister att öka i takt med att besöksnäringen växer och med tanke på att Harads har både Arctic Bath och Tree Hotel har de mycket att svara upp mot, konstaterar de.

De vill också involvera de asylsökande som bor i Harads och undersöka hur kultur kan användas för att främja integrationen. 

Förhoppningen är att de ska få fortsätta långsiktigt med projektet.

Bodens riksteaterförening driver också ett kulturrådsfinansierat projekt som heter Nära Scenkonst i samarbete med Harads byaförening. I det projektet har de möjlighet att stötta föreningar som vill genomföra arrangemang på scener som exempelvis byaföreningens Edeborg som ligger mitt i Harads.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!