Hantverk inkluderas i Luleåbiennalen 2022

Luleåbiennalens nya konstnärliga ledare, Christina Zetterlund och Onkar Kular, kommer att utvidga biennalen från att vara en samtidskonstbiennal till att också inkludera hantverk.

Christina Zetterlund och Onkar Kular är nya konstnärliga ledare för Luleåbiennalen 2022.

Christina Zetterlund och Onkar Kular är nya konstnärliga ledare för Luleåbiennalen 2022.

Foto: Pressbild

Kultur2021-09-29 11:54

– Ett modigt beslut och mycket spännande, säger Onkar Kular.

Han är professor i design på HDK Valand, Högskolan för konst och design som i sin undervisning och forskning prövar designens roll i samhället och kulturen i stort. Christina Zetterlund är hantverks- och designhistoriker, verksam som pedagog, curator och forskare med intresse för historiografi där design och hantverk blir perspektiv för att undersöka samhällsvillkor.

– Jag har en mycket bredare definition av design än det generella begreppet. Jag ser inte design som objekt utan som en konkretion av även det vi har svårt att se som en praktik hemma eller på jobbet. Jag intresserar mig för designens ansvar och vilken påverkan det har i vår vardag och på miljön, säger Onkar Kular.

Han har tillsammans med Christina Zetterlund rest runt i Norrbotten för lyssna och diskutera med relevanta konstnärer men även människor utanför den konstnärliga kontexten i två veckors tid. Och Onkar Kular som aldrig tidigare varit så långt norrut i Sverige, säger sig vara överväldigad.

– Norrbotten bjuder på en remarkabel kontext och en fascinerade geografi. Inte minst att den öst/västliga riktningen är relevant. Vi kommer inte titta söderut, utan röra oss över Nordkalotten istället.

Onkar Kular poängterar att de inte vill komma med en idé över en region utan genom att lyssna förstå hur biennalen kan förstärka dialogen med en större publik genom att bredda synen på hantverk.

– Vi kommer att jobba utifrån några principer. Det första är att ta hänsyn till vilken påverkan biennalen har i relation till ekologi och miljön. Vi vill skapa en hållbar biennal. Det andra är att vi kommer att jobba över de geografiska gränserna, från norra Norge till norra Ryssland – speciellt i relation till den samiska hantverkstraditionen. Men också gränsöverskridande vad gäller definitionen av hantverk. Den tredje principen är att väcka fantasin för hur vi kan skapa en hållbar framtid med en konkretion till större frågor om miljön och hur det är att leva idag lokalt och globalt, säger Onkar Kular.

Han och Christina Zetterlund planerar att återvända ofta till Norrbotten under arbetet med Luleåbiennalen 2022.

– Vi undersöker också möjligheten att organisera små residens där man jobbar med den norrbottniska kontexten, säger Onkar Kular.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!