Hanna Kanto ger skogens plockare ett ansikte

Med en stor portion humor tecknar Hanna Kanto ett kärleksfullt porträtt över bär- och svampplockare. Egentligen en återgång till sina egna rötter i skogarna i norra och södra Finland.

Hanna Kanto är aktuell med utställningen "Plockarna" på Galleri Lindbergs i Luleå - en utställning som berättar om hennes rötter och inte minst familjens stora intresse för bärplockning.

Hanna Kanto är aktuell med utställningen "Plockarna" på Galleri Lindbergs i Luleå - en utställning som berättar om hennes rötter och inte minst familjens stora intresse för bärplockning.

Foto: Eva Åström

Kultur2024-05-08 18:10

– Jag följde en sommar klimatforskare i Kilipisjärvi och använde mig av den kunskapen under fem år i mitt konstnärskap. Men nu ville jag visa på det positiva vi ännu har kvar, trots klimatförändringarna. Som möjligheten att plocka bär, vistas fritt i naturen och plocka svamp, säger hon.

undefined
Hanna Kanto tillsammans med sitt självporträtt, införd myggnät , kompass, morakniv samt ett litet sikyngel framför ögat. "Sikyngel är så söta", säger hon.

Hanna Kanto är ett känt namn på den nordliga konstscenen, inte minst sedan hon några år bodde i Haparanda och jobbade som konstlärare på Sverige-finska folkhögskolan. Nu aktuell med utställningen "Plockarna", närmast en hommáge till en plockarkultur hon själv vuxit upp med. 

– Min familj äger skog, både i finska Lappland och södra delarna av Finland. Varje helg packade mina föräldrar bilen med oss barn för att plocka bär och svamp i skogar och på myrmarker. Vi har faktiskt åtta frysar vi fyller med bär. Jag vet, vi är ganska extrema, med det ska räcka till två deciliter bär per person och dag under året, säger hon.

undefined
Förutom måleri ställer även Hanna Kanto ut en del keramik i berättelsen om plockarna, som här en nedgången sandal. "Men det blir också en del keramik av offergåvor människor tidigare gav till naturen som tack", säger hon.

Och de målningar och den keramik hon ställer ut vittnar om en kärlek, både till naturen men också till själva sysslan. Iförda myggnät, svärmar myggen runt huvudet på hennes gestalter som trampar runt i myrar med bärplockaren beredd för att fånga skogen guld. Själv är Hanna Kanto inte så förtjust i hjortron men under sommarhalvåret plockar hon de bär som bjuds. Förutom hjortron, blåbär, hallon, jordgubbar, vinbär, lingon och tranbär innan det är dags för svampsäsongen.

– Jag  har genom åren sökt förändringar i mitt konstnärskap. Därför bestämde jag mig exempelvis för att åka upp till Kilipisjärvi och lära mig mer om klimatforskningen. Då tittade jag på naturen via deras instrument och bytte visuellt språk. Det var jätteläskigt att bryta mönster, men det var en viktig period, en konstnärlig frigörelse, säger hon.

undefined
Förutom lingon plockar Hanna Kanto och övriga familjen blåbär, hallon, hjortron, jordgubbar, vinbär, tranbär och svamp. "Vi har åtta frysar med bär. Det ska räcka till två deciliter per person och dag".

Och år 2019 var det dags för ännu en förändring. Då flyttade Hanna Kanto till Helsingfors för studier på Konstakademin.

– Jag hade aldrig bott i en storstad utan rört mig i de nordliga delarna av Tornedalen. Men jag kände att det var dags att bo närmare ett rikt kulturliv där många konstnärer bosatt sig, säger hon.

Och när hon fick en förfrågan om en stor utställning i Rovaniemi och samtidigt flyttade hem till Finland igen efter ett år i Frankrike, återvände hon med en ny syn på sin bakgrund som blev ingången till en ny och personligare tematik.

undefined
Hanna Kanto förklarar hur maskinen som gör lingondricka av bären fungerar. "Vi har många olika bärplockningsmaskiner i min familj", säger hon.

– Jag såg min uppväxt med färska ögon och har haft väldigt roligt, säger Hanna Kanto

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!