Sedan några år tillbaka har Joachim Karkea sin bas i Junosuando där han sedan tidigare har sin ateljé i den gamla brandstationen på orten.
– Jag behöver bara titta ut genom fönstren så har jag mina motiv, säger han på plats i Luleå innan vernissagen.
För det är i naturen han finner både inspiration och motiv där han under tidiga morgontimmar eller sena kvällar under jaktpass fångar ljuset till sina målningar. Just nu bygger han tillsammans med en av sina fyra bröder en jaktkoja.
– Det är det bästa, att somna och sedan vakna i skogen, säger han.
Men motiven kan också uppenbara sig när han är ute och kör bil. En snabb bild med mobilkameran blir ett minne han sedan med tunna penseldrag mejslar fram ljuset med, där kontraster mot det tjocka akvarellpapprets vithet trollar fram när solen bryter igenom dimbankar, eller norrsken som sprakar över elstolpar i blått vinterljus.
– Jag målade faktiskt med olja när jag började på Konstlinjen på Sunderbyns folkhögskola, men det lossnade aldrig. Det var i akvarellmålningen jag hittade mitt uttryck. Det händer mer när man jobbar med vattenfärger. Du måste ha tajming och vara närvarande i processen. Det är kämpigt, men mycket roligare än andra tekniker.
Det var också en av hans lärare på Konstlinjen, Peter Sundström, som uppmuntrade Joachim Karkea att söka till tv-serien "Konstnärsdrömmar", något som också visade sig bli en lyckträff.
– Det tog fart på en gång efter tv-programmet. Jag fick tre utställningar på en gång och sa upp mig från jobbet som takläggare. Sedan 2017 lever jag på mitt konstnärskap men tar vissa jobb som takläggare under sommarhalvåret för att få arbetskamrater och göra något annat ett tag. Det blir ensamt i ateljén i Junosuando, säger han.
I dag finns hans konst på många olika platser i Sverige. Bland annat många utflyttade norrbottningar hör av sig med önskan om en målning från sitt hemlän.
– Tidigare var det mest äldre personer som köpte min konst, men nu säljer jag till många yngre som önskar en målning till sitt nya hem. Det är kul att det jag gör även uppskattas av unga personer, säger Joachim Karkea.