Han är Luleås ateljéstipendiat – hyllar queera rum

Den queera klubben "Make out" fick människor att vallfärda till Luleå. Nu "återuppstår" klubben i konstnären Erik Thörnqvist gestaltning "Make out Make through" som visas på Konsthallen i november. "Det var otroligt viktigt med ett rum där jag kunde vara mig själv som 18-åring", säger han.

Erik Thörnqvist är Luleå kommuns ateljéstipendiat i år och jobbar just nu med den utställning han kommer att visa på Konsthallen i Luleå i november.

Erik Thörnqvist är Luleå kommuns ateljéstipendiat i år och jobbar just nu med den utställning han kommer att visa på Konsthallen i Luleå i november.

Foto: Eva Åström

Kultur2024-03-04 12:49

Erik Thörnqvist är tillbaka på hemmaplan. Som Luleå kommuns ateljéstipendiat har han styrt bort mindre utställningar för att fokusera på utställningen i Konsthallen.

– Jag upplever att Luleå har förändrats. När jag var ung kunde folk spotta på mig på bussen eller säga att jag var äcklig när jag var ute på krogen. Nu upplever jag att det finns en mycket större tolerans för HBTQI+ personer, säger han.

Det var under gymnasietiden som Erik Thörnqvist kom ut som homosexuell och klubben "Make out" blev en plats där han fann likasinnade.

– Det är en mycket stark känsla att för första gången kunna uttrycka sig själv till 100 procent. Det var en eufori, säger han.

Och projektet "Make out Make through" är också ett utforskande av relationen mellan exteriöra rum och det inre fiktiva rummet.

– Jag intresserar mig för vad ett rum och ett hem är och hur det manifesteras i byggda miljöer. Det är en politisk fråga. Jag menar, i Europa står kärnfamiljen för bilden av ett hem, värderingar som tar olika gestaltning i våra rum. Men jag, och fler med mig, lever i andra familjekonstellationer, vilket blev tydligt när jag flyttade ihop med min kille, säger han.

undefined
Erik Thörnqvist från Luleå kommer bland annat att hylla den föredetta queera klubben Make out som startade i Luleå när han själv gick på gymnasiet. "För mig var det en otroligt viktig klubb där jag kunde möta andra queera människor. Det var först på gymnasiet som jag kom ut som homosexuell", säger han.

Det visade sig bland annat att de hade många gemensamma boktitlar, något som Erik Thörnqvist tagit fasta på. I korridoren på Konsthallens övre plan kommer han att bygga upp ett sorts bibliotek, där han uppmanar HBTQI+ personer att bidra med egna böcker de finner lämpliga.

– Du ska kunna låna böcker eller ta med dem, ett sätt att föra kunskap vidare, säger han.

Vanligtvis ställer ateljéstipendiaten ut i den mindre inre rummet på Konsthallen, men Erik Thörnqvist kommer att fylla flera rum av konsthallens utställningsrum.

Förutom korridoren på övre plan kommer det stora rummet på nedre plan att fyllas av en rumslig gestaltning med bland annat uppförstorade och bearbetade fotografier av den tyske fotografen Wilhelm van Gloeden. Han föddes i mitten på 1800-talet och levde i exil i Taormina på Sicilien där han levde ett utsvävande liv som homosexuell.

– Han var en föregångare för den homoerotiska bilden och fotograferade unga män i iscensatta mytologiska, antika rum. Han satte en ton för det queera bildspråket som sedan vidareutvecklats av bland annat Tom of Finland. I skala 1:1 låter jag exteriören relatera till kroppen och kommer också att bygga upp en platsspecifik vägg av kakelplattor som innehåller ett hål mot det andra utställningsrummet – det rum som står för det inre, den plats man själv vill leva i.

Där kommer ett antal skulpturala fragment av grekiska figurer att ges plats som en symbol för att själv erövra sitt liv och leva så som man önskar.

– Jag vill uppmana besökarna att sätta ihop sina egna bilder och sin fantasi – att använda lite av varje fragment och skapa sin eget inre rum, säger han

Erik Thörnqvist hoppas också att klubben "Make out" kan återuppstå vernissagekvällen i det inre rummet.

– Jag kommer att tillverka en neonskylt där det står "Make out" som en hyllning till ett kärt minne. Det vore underbart att ha en klubbkväll när utställningen invigs. Dessutom är min förhoppning att neonskylten kan leva vidare på den byggnad där "Make out" höll till här i Luleå centrum, säger Erik Thörnqvist.

Wilhelm von Gloeden

Wilhelm von Gloeden var en tysk (mecklenburgsk) baron och fotograf verksam i Italien.

Han började arbeta som fotograf 1889 och sålde vykort med Siciliens landskap och byggnader, samt tog porträtt på lokalbefolkningen. Dock kom han att arbeta mycket med aktstudier av pojkar och unga män boende i Taormina, vilka senare blev uppskattade samlarobjekt. Dessa innehöll ofta antika motiv. Lokalbefolkningen hade lättare att acceptera hans homosexualitet då han var frikostig och gav mycket betalt till sina modeller. Efter hans död 1931 förstördes en stor del av hans glasplåtsnegativ, eftersom de stämplades som pornografi av de italienska fascistiska myndigheterna. När de efter andra världskriget gavs tillbaka till förvaltarna av hans verk återstod endast några hundra av hans från början tusentals fotografier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!