Gymnasielärarens kometkarriär som författare – "lever min dröm"

Den 29 juli 2021 släpptes gymnasieläraren Tina N Martins första kriminalroman "Befriaren". Nu aktuell med sin fjärde bok om Idun Lind och hennes kollegor vid grova brott i Luleå.
– Det är helt galet. Jag trodde aldrig jag skulle kunna leva på mitt författarskap och sälja utomlands, säger hon.

Tina N Martin har en underbar trädgård vid familjens hus med utsikt över älven i Boden, men i takt med hennes framgångar som författare har just odlingen fått stå tillbaka sommaren 2024. "Men jag och min man har hittat ett nytt intresse. Vi plockar svamp. Jag har aldrig tidigare varit så mycket i skogen", säger hon.

Tina N Martin har en underbar trädgård vid familjens hus med utsikt över älven i Boden, men i takt med hennes framgångar som författare har just odlingen fått stå tillbaka sommaren 2024. "Men jag och min man har hittat ett nytt intresse. Vi plockar svamp. Jag har aldrig tidigare varit så mycket i skogen", säger hon.

Foto: Petra Älvstrand/ Frilans

Kultur2024-10-22 09:00

Det är bara några dagar sedan Tina N Martin hade boksläpp på sin fjärde bok "Vindguden" i Harads. Och när vi talas vid sitter hon redan och redigerar sin femte bok i serien om Idun Lind, som planeras att släppas sommaren 2025. 

undefined
Tina N Martin har i sin senaste kriminalroman "Vindguden" intresserat sig för flyktingförvar och människor som under många år levt "under jord". "Vem saknar dem som levt under samhällets radar?", frågar hon sig.

Samtidigt är det en högst märklig och sorglig måndag. Under helgen har tre unga pojkar, alla elever på gymnasiebyn i Luleå, där Tina N Martin jobbat i 20 år, förlorat sina liv i en tragisk bilolycka i Brändön.

– De studerade inte på mitt estetiska program, där jag fortfarande undervisar i svenska två dagar i veckan, men våra elever har stora nätverk och känner varandra. Givetvis påverkar denna ofattbart, tragiska händelse på alla möjliga olika sätt. Samtidigt upplever jag att dagens unga är bättre på att verbalisera vad de känner och tänker än när jag började som lärare för 20 år sedan. Inte minst finns ett öppnare samtalsklimat om psykisk ohälsa och min erfarenhet är att gymnasieskolan i Luleå är duktiga när det krisar. Det finns stöd, säger hon.

undefined
Tina N Martin jobbar deltid som lärare på Luleå gymnasieskola. Nu aktuell med sin fjärde kriminalroman "Vindguden", om Idun Lind och hennes kollegor vid grova brott i Luleå.

Därför känner hon förvisso sorg, men också en stor trygghet, när hon på tisdagen lämnar sin yrkesroll som författare för att under två dagar, gå in i yrkesrollen som lärare i svenska.

– Jag är en otroligt disciplinerad planeringsmänniska, vilket mina kollegor kärleksfullt brukar reta mig för. Därför har jag inga problem med att skilja på mina yrkesroller – tisdagar och onsdagar är jag lärare, resten av veckan författare. Punkt, säger hon.

Det låter enkelt. Den morgonpigga Tina N Martin kliver upp halv 7 varje morgon, oberoende, och dagarna som författare skriver hon tills hon blir hungrig. Kvällarna är fria, men varje helg skriver hon några timmar på sina ganska brutalt våldsamma kriminalromaner i sitt vackra hus och inte minst vackra trädgård vid älven i Boden.

– Jag har alltid haft livlig fantasi och varit vansinnigt mörkrädd. Det har jag nytta av som författare av kriminalromaner. Min hjärna spinner iväg när jag överhör samtal i kön på matvaruaffären, deltar i samtal eller snappar upp något på tv. Allt jag upplever kan i min vilda fantasi förvandlas till hemska historier, säger hon.

undefined
Tina N Martin är tacksam över sin möjlighet att leva på sitt författarskap, men vill inte släppa jobbet som gymnasielärare på gymnasiebyn i Luleå. "Jag är dålig på att umgås med mig själv. Det är baksidan med att vara författare och leva sin dröm", säger hon.
undefined
Gymnasieläraren Tina N Martin har kommit ut med en kriminalroman varje år sedan debuten 2021 med "Befriaren". "Skriver du kriminalromaner i en serie förväntar läsarna att du ska komma ut med en ny bok en gång per år. Det klarar jag", säger hon.

Tina N Martin betonar dock att hon faktiskt avskyr spänningsromaner som utmynnar i brott av en fullblodspsykopat.

– För mig måste det alltid finnas en orsak till det som driver en människa att utföra ohyggligt brottsliga handlingar, som att ta en människas liv. Jag tror på förståelse, men inte alltid förlåtelse. Det finns ofta, men inte alltid, en rimlig förklaring till en skadad människas handlingar, säger hon.

undefined
Tina N Martin har en underbar trädgård vid familjens hus med utsikt över älven i Boden, men i takt med hennes framgångar som författare har just odlingen fått stå tillbaka sommaren 2024. "Men jag och min man har hittat ett nytt intresse. Vi plockar svamp. Jag har aldrig tidigare varit så mycket i skogen", säger hon.

Samhällsintresset går också som en röd tråd i hennes hittills fyra kriminalromaner, alla placerade i Luleå och Boden med omnejd. Religiösa sekter, övergrepp mot barn och flickors verklighet i samtidens numer ifrågasatta SiS-hem har varit samhällsfrågor som väckt hennes intresse. Detsamma gäller den nyutkomna boken "Vindguden" som förövrigt utspelar sig i Harads – en kriminalroman som berättar om en värld där pengar kan köpa vad som helst och ett människoliv helt saknar värde.

Men framför allt en historia där läsaren får följa ett antal huvudkaraktärer med helt skilda förpliktelser, agendor och hänsynstagande till andra i sin omgivning. Dessa ortsbors handlingar ställs i förhållande till den unga tonårsflickan Nadira som på desperata vägar flyr ett krigsdrabbat Syrien och de två unga män som hamnat i flyktingförvar utan att egentligen begått något brott på det fiktiva förvaret i Harads.

– Jag hade i boksläpp i Harads den 17 oktober och var så nervös för vad de boende skulle säga om att jag placerat de absolut grövsta brotten i deras hemmiljö. Jag menar, Harads är en ort, känd för sin otroliga framgång där man stöttar varandra, tänker tillsammans och har ett mål för bygden. Jag har vänt på hela verkligheten och undersökt vad som fiktivt skulle hända om den starkaste spelaren i bygden sakta skulle flytta gränser för det lagliga. Hur långt kan andra förflytta sina gränser för att skydda och bevaka sina egna intressen. Är man beredd att tänja på sin etik eller blunda för vad som sker? Det intresserade mig, säger Tina N Martin.

Nu väntar en releaseturné, som hon själv beskriver som den roliga och sociala delen av författaryrket.

– Om två veckor åker jag till Tyskland på en stor en krimmässa. Jag nyper mig i armen, säger Tina N Martin.

undefined
Tina N Martin jobbar fortfarande två dagar i veckan som gymnasielärare i svenska på estetiska programmet i Luleå. Ungdomsperspektivet har hon burit med sig i alla sina böcker, i den senaste, den autistiska karaktären Sebastian och den unga tonårsflickan Nadira, som flyr ett krigsdrabbat Syrien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!