– Målgruppen är främst de som inte själva kan ta sig till en scen, säger Ulrika Lind, utvecklingsansvarig existentiell hälsa, Betaniastiftelsen.
Studio Acusticum i Piteå har länge arbetat med kultur online. Men de behövde en samarbetspartner för att utveckla tjänsten för vårdaktörer och vände sig till Betaniastiftelsen. Ett projekt inleddes om ökad tillgång till kultur i vårdmiljöer genom digital förmedling – ett projekt som nu resulterat i den färdiga webbtjänsten Kulturarenan.se.
– Kulturarenan är ett fantastiskt exempel på modern kulturkonsumtion. Nu kan vi visa samma omsorg om dem som inte kan ta sig till scenerna som den vi ger publiken i våra konserthus, säger Roger Norén, konserthuschef på Studio Acusticum i ett pressmeddelande.
Utbudet på Kulturarnena består inledningsvis av konserter från Studio Acusticum och Norrbottensmusiken men också av annat innehåll från hela landet, bland annat från Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs symfoniorkester, Dramaten och inslag från det fria kulturlivet.
– Det vi skapat är en mycket användarvänlig plattform där vi samlat det rättighetssäkrade kulturutbud som finns. Tanken är att man lätt ska kunna leta sig fram till konserter och föreställningar man är intresserad av utan att fastna i olika krav på inlogg och lösenord, säger Ulrika Lind.
Allt material på Kulturarenan är gratis och öppet för alla, dygnet runt i mobil, dator, surfplatta och TV.
– Det är givetvis en stor kostnad för Norrbottensmusiken att ta fram produktioner och sedan nå ut till vården och omsorgen. Därför står Betaniastiftelsen för marknadsföringen mot vården, säger Ulrika Lind.
Enligt Johan Sundelöf, läkare och programchef på Betaniastiftelsen, talar forskningen för att kulturkonsumtion kan påskynda tillfriskande och rehabiliteringstakten, men Ulrika Lind menar att tjänstens huvudsyfte inte handlar om medicinska effekter utan värden som välmående och ökad livskvalitet.
– Man vet att kultur har stor betydelse exempelvis för människor som lider av psykisk ohälsa men också i omsorgsvården. Där finns starka samband.
Nu testar flera vård- och omsorgsinstanser tjänsten, bland annat äldreomsorgen i Piteå, lasarettet i Enköping samt på vissa äldreboenden i Stockholm, Göteborg och på Gotland.
– Eftersom Norrbotten varit drivande i utvecklingen av tjänsten hoppas vi på sikt kunna samarbeta med Sunderby sjukhus, men som sagts tjänsten är öppen för alla som har en mobil, surfplatta, dator och TV. Och så ser vi framemot att fler kulturproducenter vill samarbeta med Kulturarenan, säger Ulrika Lind.