– Vi är mycket stolta över höstens dansföreställningar. Det är ett glödhett och högaktuellt program, säger Per Sundberg, konstnärlig ledare Dansinitiativet.
Med fokus på norra Sverige och dess dansare och koreografer bjuder Dansinitiativet på sex föreställningar och en dansfilm under hösten.
– Tematiken relaterar till frågor om skog, död, dans och poesi tillsammans med aktuella ämnen som klimatet och normkritik, säger Per Sundberg.
Och hösten inleds med scenkonstverket "Väven" – ett möte mellan den rörelsebaserade scenkonsten och den vävande textilkonsten.
– Vi har strävat efter att arbeta med människor med anknytning till Norrbotten och Västerbotten och teamet bakom "Väven" är verkligen förankrade i länet, säger Marie Wårell.
På måndag levererar textilkonstnären Ida Isak Westerlund en tio meter lång väv som dansarna Moa Autio och Tanja Andersson samt cirkusartisten Mikkel Hobitz kommer att relatera till tillsammans med en vävstol.
– De gestaltar i kroppen tillblivelsen av en väv, säger Marie Wårell.
Till sin hjälp i arbetet med scenkonstkonstverket har de haft workshops med barn från Pajala, Jokkmokk och Arjeplog och samma tråd som barnen då fick röra vid kommer att finnas med som en varpfläta i föreställningen.
Även dansföreställningen "Skogshall" vänder sig till barn där den naturliga och artificiella tillvaron utforskas. Föreställningen har tidigare visats men kommer nu i en uppdaterad version med en ny dansare, uppflyttade Irma von Platen som lämnat Stockholm för att bosätta sig i Luleå.
– En av Dansinitiativets uppdrag är ju att skapa möjlighet för dansare att bo och verka i Norrbotten. Därför är vi extra glada att kunna erbjuda Irma jobb, säger Marie Wårell.
Även Hagar Malin Hellkvist Sellén dansverk "Kvinnor och skog" berör aktuella frågor i norra Sverige.
– Hon har också lämnat södra Sverige för Umeå och bjuder på ett lugnt och reflekterande verk där hon bland annat frågar sig hur det skulle kännas att hålla det sista barret från urskogen, säger Per Sundberg.
Tillsammans med Riksteatern kommer även Björn Säfsten och Anja Arnquist med dansverket "I själva verket" som bland annat bygger på seniora dansares erfarenheter. Dessutom bjuder Marcus Baldemar från Kiruna på sin normkritiska föreställning "Finally Fantastic" som vill skildra en samvaro ända in i döden. Inspiration har han bland annat hämtat ur erfarenheter från Aidspandemin och det stigma många homosexuella mötte även in i den slutliga vilan på jorden.
Höstens program avslutas slutligen med danskonstverket "Nattskiftet" av Simone Pusch och Jenny Schinkler samt filmen "Det krävs en by" av Rönn Lisa Zackrisson Påve och Sebastian Björkman, producerad av Giron Sámi Teáther som undersöker vad det innebär att tillhöra ett urfolk.