Går det att prata om porr utan skam och utan att moralisera? Vad gör porren med synen på oss själva och med vår sexualitet? Det är några frågeställningar som skådespelarna i pjäsen ”Gillar du porr” som riktar sig till högstadieungdomar tar upp. Pjäsen har premiär i vår.
Regissör Astrid Tägt anser att det är viktigt att kunna prata om porren även om det är ett jobbigt ämne. Tillsammans med skådespelarna Annika Forslund Rimbléus och Albin Grenholm planerar de att under våren spela för ungdomar i länet.
– Den stora utmaningen är hur man pratar om porr och göra det på ett sätt där man varken moraliserar men inte heller normaliserar porr. Det är viktigt att veta att porr är fejk. Det man ser är inte på riktigt. Genom pjäsen vill vi våga diskutera ämnet och karaktärerna i pjäsen utmanar hela tiden varandra och ifrågasätter vad den andra säger genom att vrida och vända på ämnet. Det är jobbigt att prata om porr, det tror jag alla tycker oavsett hur gammal man är.
Pjäsen har skrivits av manusförfattaren Klas Abrahamsson och är skriven för ungdomar i högstadieåldern. I korthet handlar den om två skådespelare som ska söka jobb för att göra en föreställning om porr som ska spelas för högstadieungdomar, och som i pjäsen ställs inför alla svåra frågor
– Det är en viktig grupp för det är i högstadiet som man har både har sexualundervisning och är i en ålder där man själv börjar fundera mer på sin egen sexualitet. Då är det viktigt att få ta del av en diskussion kring det så att man inte går omkring ensam med sina frågor, med förväntningar också kanske en del skam. Men pjäsen tar inte bara upp frågor kring porr utan handlar även om de olika förväntningarna som vi får på oss av olika anledningar och som är jobbiga att hantera. Varför ser man exempelvis olika på hur många sexpartners tjejer och killar får ha, och varför utgår alla diskussioner alltid från en heteronormativitet hela tiden. Målet är att pjäsen kan starta en diskussion om ett ämne som många kan ha svårt att prata om, säger Astrid Tägt.
Premiären sker den 25 april i Luleå och teatern åker även på turné till skolor i länet och övriga landet.
– Vi hoppas och tror att skolorna också vill att starta en diskussion och efter pjäsen får lärarna ett underlag för att fortsätta prata med eleverna om frågor kring sexualitet och porr.