Gamla berättelser ges nytt liv i musikteater

När elen kom till Ullatti och när en "döfödd" tvilling vaknar till liv i grötfatet på spiselkransen är några av de 14 verkliga och sanna berättelser som ges nytt liv i föreställningen "Skillingnytt".

Bo Selinder och Lotta Karlsson har plockat upp gamla, verkliga berättelser från Norrbotten och Västerbotten i sin nya musikteaterföreställning "Skillingnytt".

Bo Selinder och Lotta Karlsson har plockat upp gamla, verkliga berättelser från Norrbotten och Västerbotten i sin nya musikteaterföreställning "Skillingnytt".

Foto: Magnus Stenberg

Kultur2020-09-28 06:00

– Föreställningen anspelar på förra århundrades skillingtryck men med en modern, frisk prägel på låtarna. Musiken ligger lite åt musikalhållet, bland annat latinoinfluenser när vi berättar om utvandringen till Brasilien från Kiruna, säger Bo Selinder.

Det är han och Lotta Karlsson som skapat föreställningen där idén var att lyfta verkliga händelser som för de flesta gått omärkt förbi.

– Det är berättelser om vanliga människor i en föränderlig värld från slutet av 1800-talet och framåt. Anekdoter vi hittat i samtal med människor och intervjuer vi gjort. Bland annat bjuder Sigrid Henriksson, 95 år på två historier – en om hennes fars tonårsförälskelse på 1910-talet och en festlig berättelse om när hon var liten på 1930-talet i Kiruna och hemmafruarna höll namnsdagsfester med maskerad tillsammans, säger Lotta Karlsson.

Även Bo Selinders morfars bror, Hugo Landström, bidrar med en historia om hur han hjälpte den kända folkrättsagitatorn Kata Dahlström till sitt första anförande i norr.

– Det var fullt på färjan och Hugo avstod sin plats till Kata Dahlström och cyklade runt istället. Det är en fin gest värd att uppmärksamma. Jag har också en fäbless för att romantisera det vanliga och vardagliga, kanske för att jag själv är så vanlig, säger han.

I samarbete med Norrbottensmuseum kommer föreställningen att åka på turné till våren och visas på gymnasieskolor.

– Sedan kommer museipedagogerna att hålla workshops med eleverna för att ta tillvara på deras historier och bevara för framtiden. Vårt syfte är att uppmuntra berättandet och med museets hjälp ges det än mer kraft, säger Lotta Karlsson.

På scenen finns också pianisten Robert Råberg som dessutom är danscoach för de två aktörerna.

– Både jag och Bosse älskar att dansa och nu ska vi bland annat försöka oss på charleston. Kanske är vi inte de bästa eleverna eftersom vi gillar att dansa som kroppen själv vill men Robert har stort tålamod med oss som gett oss ut på ett nytt äventyr, säger Lotta Karlsson.

Till sin hjälp har de haft Bo Selinder bror Rasmus Lindberg, manusförfattare och regissör på Norrbottensteatern, som gett sina synpunkter på föreställningen som har premiär i Boden i början av oktober. I november väntar sedan en skivinspelning med albumsläpp nästa år.

– Precis som då lever vi nu i en rörig samtid. Därför är det viktigt att tala om vanliga människor. Livet fortgår ju, trots pandemi och klimatförändringar. Det vill vi hylla, säger Lotta Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!