Från skyddsänglar till en brutal mordhistoria

Till vardags jobbar hon som jurist på ett försäkringsbolag med överfallsskador som specialitet. Nu gör hon bokdebut med kriminalromanen "Skadedjuret" – den första i en serie med den smått osäkra kriminalinspektören Amanda Junisson som huvudkaraktär.

Sofia Rustan från Luleå har förlagt sin kriminalserie med Amanda Junisson som huvudkaraktär till Sundsvall där hon  numera bor. "Men i tredje boken funderar jag på att göra en avstickare till Norrbotten", säger hon.

Sofia Rustan från Luleå har förlagt sin kriminalserie med Amanda Junisson som huvudkaraktär till Sundsvall där hon numera bor. "Men i tredje boken funderar jag på att göra en avstickare till Norrbotten", säger hon.

Foto: Emmelie Hedenström

Kultur2021-06-08 11:01

– Jag får mycket energi av min skrivargrupp, säger Sofia Rustan.

Född i Malmberget och uppvuxen i Luleå säger Sofia Rustan att hennes huvudkaraktär nog kommer att göra en avstickare till Norrbotten i bok tre i hennes nya spänningsserie "Morden i Sundsvall"

– Jag flyttade från Luleå när jag var 18 år för att läsa till jurist vid Umeå universitet. Men när jag tagit examen fick jag en livskris och återvände till Luleå för att gå en sommarkurs i akvarellmålning på Sunderby Folkhögskola. Jag tänkte att jag skulle bli bildlärare istället, för jag kände att det var konstnär jag egentligen var.

Nu blev det inte så. Istället gav hon sin utbildning en chans och flyttade till Sundsvall. Där har hon jobbat 23 år på samma försäkringsbolag och trivs mycket bra.

– Jag gick ned i tid för att få tid med mitt eget konstnärskap.

Skyddsänglar blev hennes signum som konstnär men när skrivandet tog över var det den tuffa deckargenren som lockade.

– Jag har jobbat med överfallsskador i 25 år och har läst otaliga polisutredningar. Jag har helt enkelt omsatt min erfarenhet och fick faktiskt idén när vi var ute med vår båt och gick i land på en ö med en fyr. Då såg jag framför mig en spännande historia som börjar med ett lik som flutit i land.

Hon åkte hem och skrev första kapitlet. Det är åtta år sedan. Sedan dess har det blivit flera skrivarkurser men det var först när hon gick en deckarkurs som hon knäckte koden till hur man skriver en roman.

– Då släppte det för mig och eftersom jag är envis fortsatte jag att skriva. Jag tänkte ge ut boken på eget förlag, säger hon.

Till sin hjälp har hon haft sina vänner i en skrivargrupp om fem medlemmar. Skrivarvänner som ger feedback och är ett stöd i den annars ensamma process som föregår ett färdigt bokmanus. Hennes huvudkaraktär Amanda Junisson är en skicklig kriminalinspektör men osäker i det privata livet. Här blandas självförakt och oro över vikt med inom en annars orädd yrkekvinna. 

– Just Amandas värld var svårare än de andra karaktärerna att hitta. Kanske för att hon är närmast mig i ålder. Samtidigt upplever jag att just dessa karaktärsdrag är vanligt förekommande både hos kvinnor och män idag. Jag tror många känner igen sig i de höga krav på att vara duktig och smal som finns idag. Närmast ouppnåeliga krav som Amanda brottas med samtidigt som hon väljer inte helt sunda relationer.

Förutom Amandas liv får läsaren också följa gärningsmannen samt en hemlös romsk flicka.

– Jag har ett intresse av att försöka hitta den bakomliggande psykologin till händelser. Ett sökande efter förklaringar. Därför får läsaren följa gärningsmannens tankar genom hela berättelsen.

 Redan nu har hon påbörjat skrivandet av den andra delen i en serie om tre som hon tecknat kontrakt för. Men det bildmässiga uttrycket har hon inte övergett helt, även om orden numer uppfyller det mesta av hennes fritid. 

– Jag fotograferar mycket och publicerar mig på sajten "Vi som gillar Norrland". Jag har verkligen fått upp ögonen för hur vackert Sverige är. Och det som är extra roligt med min bokdebut är att även att min pappa kommit ut med sin första bok. Han är 80 år och bor fortfarande i Gammelstad. Tänk att vi båda skulle komma ut med varsin bok. Det är stort, säger Sofia Rustan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!